Arbetar du med hälsa, vård och omsorg?

Här kan du som jobbar inom vårdprofessionen läsa mer om den vetenskapliga bakgrunden till den okinordiska maten, i studier kallad The Okinawan-based Nordic Diet, samt andra intressanta artiklar inom området mat och hälsa.

Klicka på studierna för snabblänkning. Annars läs vidare nedan.

The Okinawa Centenarian study

Willcox B, Willcox C, Suzuki M.
Arbetar du med hälsa, vård och omsorg?

Okinawa har en av världens mest långlivade befolkning. Det är en av de platser i världen som har flest 100-åringar per 100.000 invånare och som tillhör en av de fem blå zonerna. Sedan 1879 har ett omfattande familjeregister, Koseki, registrerat invånarnas hälsa och 1975 påbörjades The Okinawa Centenarian study, där man idag har studerat mer än 900 st 100-åringar.

Grundpelare för den hälsosamma livsstilen på Okinawa:


Typiskt för äldre Okinawa-bor:


Traditionell kosthållning från Okinawa består av:


Referenser och läs mer här:

Willcox B, Willcox C, Suzuki M. Okinawa Centenarian study; www.okicent.org

Willcox B, Willcox C, Suzuki M. The Okinawa program 2001

Willcox C et al. J Am College Nutr, Vol 2, 4:500S-516S, 2009

Okinawan-based Nordic diet®

Sedan 2007 har Igelösa Life Science AB (Igelösa) utvecklat en modifierad kost kallad The Okinawan-based Nordic diet som baseras på vetenskapliga rön från den japanska ön Okinawa. Här lever en av världens äldsta och friskaste befolkningar och dess livsstil har noga kartlagts genom ett fyrtioårigt forskningsprojekt lett av Harvard University. Fyra faktorer har karaktäriserats som särskilt avgörande för deras höga ålder och vitalitet: kost, motion, sociala nätverk och en positiv livsåskådning.



The Okinawan-based Nordic diet består av vanlig mat, inte kosttillskott, och baseras huvudsakligen på traditionella nordiska råvaror såsom hela intakta korn (havre, råg, korn och vete), grönsaker, baljväxter, rotfrukter, fisk, fågel, frukt, bär och nötter. Samtidigt begränsas intaget av socker, rött kött, chark- och mejeriprodukter. Kosten är rik på näring och fiber och ger således god mättnad, men innehåller samtidigt ett lägre antal kalorier än vad som normal rekommenderas.

Arbetar du med hälsa, vård och omsorg?

Exempel på råvaror från Okinawa

Arbetar du med hälsa, vård och omsorg?

Traditionella nordiska råvaror

An Okinawan-based Nordic diet improves anthropometry, metabolic control, and health-related quality of life in Scandinavian patients with type 2 diabetes: a pilot trial

Gassan Darwiche 1,2*, Peter Höglund 3,4, Bodil Roth 1,2, Ewa Larsson 4,5, Trygve Sjöberg 4,5, Björn Wohlfart 4,5, Stig Steen 4,5 and Bodil Ohlsson 1,2
  1. Department of Clinical Sciences, Division of Internal Medicine, Lund University, Lund, Sweden
  2. Skåne University Hospital, Malmö, Sweden
  3. Department of Laboratory Medicine, Division of Clinical Chemistry & Pharmacology, Lund University, Lund, Sweden
  4. Skåne University Hospital, Lund, Sweden
  5. Department of Cardiothoracic Surgery, Clinical Sciences Lund, Lund University, Lund, Sweden

I februari till augusti 2015 genomfördes en klinisk koststudie på 30 deltagare (50-65 år) med diabetes typ 2 i södra Sverige. Deltagarna rekryterades från vårdcentralen i Kävlinge, Skåne. Under 12 veckor fick varje deltagare tillagad mat levererad till hemmet. Maten bestod av två varmrätter per dag, färdig att värma, inklusive sallad, frukt och mellanmål. Deltagarna fick även individuellt anpassade frukostanvisningar samt i tillämpliga fall även produkter såsom müsli, gröt, mm. Maten tillagades på Igelösa Life Science och levererades hem till varje deltagare i individuellt förpackade kylväskor, vilket möjliggjorde eventuella anpassningar beträffande t ex eventuella allergier.

Om studien:


Resultat:


Referens och läs mer här:

Darwiche et al. Food & Nutrition Research 2016, 60: 32594, http://dx.doi.org/10.3402/fnr....

Här kan du lyssna på en kort video där Dr Sean Hashmi, M.D., M.S., FASN från Kalifornien refererar studien: https://www.selfprinciple.org/...

High Fiber Fat and Protein Contents Lead to Increased Satiety Reduced Sweet Cravings and Decreased Gastrointestinal Symptoms Independently of Anthropometric Hormonal and Metabolic Factors

Bodil Ohlsson 1*, Gassan Darwiche 1, Bodil Roth 1, Mariette Bengtsson 2 and Peter Höglund 3
  1. Department of Internal Medicine, Skane University Hospital, Lund University, Malmo, Sweden
  2. Department of Care Science, Malmo University, Sweden
  3. Department of Clinical Chemistry & Pharmacology, Skane University Hospital, Lund University, Lund, Sweden

Detta är en uppföljningsstudie på den prospektiva, interventionsstudien som under 2015 undersökte den kliniska effekten av The Okinawa-based Nordic Diet på antropometriska mått, metabolisk kontroll och hälsorelaterad livskvalitet, hos 30 patienter med diabetes typ 2. Deltagarna rekryterades från Skåne. Samtliga måltider, under 3 månader, tillhandahölls av Igelösas kök utan kostnad. En uppföljning gjordes efter ytterligare 4 månader.

Om studien:


Resultat:


Referens och läs mer här:

Ohlsson et al., J Diabetes Metab 2017, 8:3, DOI: 10.4172/2155-6156.1000733, https://www.omicsonline.org/op...

Improved General and Oral Health in Diabetic Patients by an Okinawan-Based Nordic Diet: A Pilot Study

Helene Holmer 1,†, CeciliaWidén 2,*,†, Viveca Wallin Bengtsson 2, Michael Coleman 3, Björn Wohlfart 4,5, Stig Steen 4,5, Rutger Persson 2,6 and Klas Sjöberg 7
  1. Kristianstad Central Hospital, SE-29185 Kristianstad, Sweden
  2. School of Health & Society, Kristianstad University, SE-29188 Kristianstad, Sweden
  3. School of Life and Health Sciences, Aston University, Birmingham B4 7ET, UK
  4. Skåne University Hospital, SE-22100 Lund, Sweden
  5. Department of Cardiothoracic Surgery, Clinical Sciences Lund, Lund University, SE-22100 Lund, Sweden
  6. Department of Periodontics, School of Dentistry, University of Washington, Seattle, WA 98195, USA
  7. Department of Clinical Sciences, Division of Gastroenterology, Skåne University Hospital, Lund University, SE-20502 Malmö, Sweden

Lyssna till Lennart, en av studiedeltagarna, när han intervjuas i P4 Kristianstad: http://sverigesradio.se/sida/a...

I november 2016 genomfördes ytterligare en pilotstudie med forskare från Centralsjukhuset i Kristianstad och Högskolan i Kristianstad. Syftet var att undersöka kostens betydelse för munhälsa hos patienter med typ 2 diabetes.

Parodontal sjukdom, parodontit (tandlossning) och gingivit (tandköttsinflammation), har förknippats med både fetma och diabetes. Tidigare studier har visat att kostförändringar kan leda till en lägre förekomst av sådan inflammation. Syftet med denna pilotstudie var att studera effekten av en kostomläggning till The Okinawa-based Nordic Diet® (OBND) på medicinska och dentala förhållanden hos patienter med typ 2-diabetes.

Om studien:


Resultat:


Referens och läs mer här:

Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 1949; doi:10.3390/ijms19071949, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information