Lev okinordiskt i jul

Julen och den okinordiska livsstilen är som gjorda för varandra. Att umgås med vänner är t ex en viktig del av att leva okinordiskt. Under julen kan det lätt bli lite för mycket av det goda och mycket stillasittande. Men julen behöver inte handla om allt eller inget. Här kommer våra bästa okinordiska tips för en jul som får dig att må bra.

Lev okinordiskt i jul

1. Ät regelbundet, långsamt och njut!

Under ledigheten är det lätt att man bryter sina vanliga rutiner. Visst är det skönt, men går det för lång tid mellan måltiderna ökar risken att du blir sötsugen och stoppar i dig godsaker. Frukt och nötter är perfekta mellanmål och finns ofta hemma under julen. En näve nötter om dagen är en bra tumregel.

Och gällande maten då? Alla förändringar måste inte vara så drastiska. Att börja med att lägga till är en bra grej. Låt det gröna ta mer plats på julbordet, kanske kan du prova att laga griljerad rotselleri i år? Smyg in lite fullkornsgryn i bakverken, så kommer kroppen att tacka för julklappen (och ingen kommer märka något). Ställ fram härliga sallader så att gästerna kan fylla tallriken i regnbågens alla färger.

Ät långsamt och upplev maten med alla sinnen, så att du hinner njuta av både maten och sällskapet. Då blir det lättare att äta lagom mycket. Avrundar du när du är 80% mätt så hinner hjärnan känna av mättnaden. Hara hachi bu! som de säger på Okinawa.

I den okinordiska livsstilen finns det plats för det lilla extra ibland. Om du känner att det tippar över – försök gå tillbaks till dina vanliga rutiner och se till att inte alla dagar fram till julgransplundringen blir mer fest än vardag.

2. Rör på dig, umgås, och vila ut

I år har många en längre ledighet under julen, så passa på att vila ut, umgås med nära och kära och rör på dig. Ta promenader varje dag eller passa på att åka skidor eller skridskor tillsammans. Att göra roliga och intressanta saker, gärna tillsammans med andra, ger glädje i livet, håller stressen nere och ger lugn i själen. Fokusera på sådant som ger just dig mening, det man på Okinawa kallar för Ikigai.

Raska fötter springa tripp, tripp, tripp. Men för guds skull, glöm inte sömnen. Vi vet att det är lätt att absorberas av julfix, pyssel och matlagning, och det är lätt att det blir sena kvällar. Regelbundna sömnvanor, även under julen, är bra för din hälsa. Med andra ord – passa på att sova, med gott samvete.

Sist men inte minst, ha en riktigt god, okinordisk jul!

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information