Fantastiskt finurliga fullkorn

Om du följt oss ett tag, så vet du att vi gillar fiber. Precis som 100-åringarna på Okinawa. Fiber är viktiga för att kroppen ska fungera normalt. Därför håller vi alltid ögonen öppna efter fullkorn, som är fulla av fiber.

Fantastiskt finurliga fullkorn

Fullkorn finns exempelvis i sädesslag och kommer i många olika former.

Ju helare korn, desto bättre

Fiber är kolhydrater som inte bryts ned i matsmältningen utan gör nytta för tarmfloran, mättnaden och blodsockret. För att något ska få kallas fullkorn, måste hela kärnan vara med. Inga delar siktas bort utan även grodd och kli är med, vilket gör produkter med fullkorn mer näringsrika. Fiber är en del av fullkornet och finns framför allt i skalet. Även grönsaker och baljväxter är rika på fiber.

Hälsofördelar, ja tack

Måltider som innehåller fiber och fullkorn tar längre tid för kroppen att bryta ner, vilket gör att du håller dig mätt längre och får ett stabilare blodsocker, vilket i sin tur kan minska ditt sötsug. De ger också bra näring till tarmfloran och innehåller vitaminer, mineraler och annat som kroppen gillar. Faktum är att fullkorn är den kostfaktor som förebygger ohälsa mest av all mat i Sverige*.

Hitta fina fullkorn

Fullkorn finns i sädesslag så som havre, råg, vete och korn, men även i majs, ris, och hirs, och kan komma i många olika former. De kan vara hela, klippta, krossade, valsade, eller malda gryn. Det viktiga är helt enkelt att alla delar av fullkornet finns med.

Håll utkik efter nästa blogginlägg. Vi har nämligen mer att säga om fullkorn. Det är lite av ett favoritämne.

Trött på att läsa om fiber? Upptäck våra härliga recept här.

*Referenser: 1. EAT-Lancet report 2019, 2. Global Burden of Disease Database 2017, 3. Nutritionsfakta 2019; Fullkorn och hälsa, 4. Kyro et al. Nutr 2018;148:1434–1444. 5. Livsmedelsverket, 2019.

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information