Lis­tan med ingre­di­en­ser är lång som en öns­ke­lis­ta. Men så är brö­det något rena dröm­men. Dess­utom är det bara att blan­da i en bun­ke, häll i en form och in i ugnen. Det är enkelt att baka okinor­diskt. Oki­vi Fyra nor­dis­ka full­korn finns på Mat​hem​.se.

Ingredienser

  • 2 limpor á 16 skivor
  • ${ receptData.blockId_3291.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3291.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3291.mangd) } ${ receptData.blockId_3291.ingrediens } 1 dl aprikoser
  • ${ receptData.blockId_3292.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3292.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3292.mangd) } ${ receptData.blockId_3292.ingrediens } 1.50 dl Okivi Fyra nordiska fullkornsgryn Mathem
  • ${ receptData.blockId_3293.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3293.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3293.mangd) } ${ receptData.blockId_3293.ingrediens } 1.50 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_3294.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3294.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3294.mangd) } ${ receptData.blockId_3294.ingrediens } 1 dl valnötter
  • ${ receptData.blockId_3295.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3295.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3295.mangd) } ${ receptData.blockId_3295.ingrediens } 4 dl vetemjöl
  • ${ receptData.blockId_3296.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3296.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3296.mangd) } ${ receptData.blockId_3296.ingrediens } 1 dl rågsikt
  • ${ receptData.blockId_3297.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3297.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3297.mangd) } ${ receptData.blockId_3297.ingrediens } 4 tsk bikarbonat
  • ${ receptData.blockId_3298.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3298.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3298.mangd) } ${ receptData.blockId_3298.ingrediens } 1 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_3299.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3299.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3299.mangd) } ${ receptData.blockId_3299.ingrediens } 1 dl solroskärnor
  • ${ receptData.blockId_3300.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3300.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3300.mangd) } ${ receptData.blockId_3300.ingrediens } 1 dl hela linfrön
  • ${ receptData.blockId_3301.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3301.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3301.mangd) } ${ receptData.blockId_3301.ingrediens } 1 dl russin
  • ${ receptData.blockId_3302.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3302.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3302.mangd) } ${ receptData.blockId_3302.ingrediens } 1 l mellanfilmjölk
  • ${ receptData.blockId_3303.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3303.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3303.mangd) } ${ receptData.blockId_3303.ingrediens } 1 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_3304.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3304.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3304.mangd) } ${ receptData.blockId_3304.ingrediens } 1 -- påse vörtmix
  • Till att smörja formen:

  • ${ receptData.blockId_3306.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3306.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3306.mangd) } ${ receptData.blockId_3306.ingrediens } 2 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_3307.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3307.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3307.mangd) } ${ receptData.blockId_3307.ingrediens } 2 msk rågkross

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Klipp aprikoserna i mindre bitar och blötlägg dem i 2 matskedar vatten ca 5 minuter.

Koka fullkornen enligt anvisning på förpackningen.

Hacka valnötterna lätt.

Blanda vetemjöl och rågsikt med bikarbonat och salt.

Häll av vattnet från aprikoserna.

Blanda ihop samtliga ingredienser och rör om väl så att allting blandar sig ordentligt.

Smörj 2 brödformar (á ca 1,5 liter) med olja och rågkross.

Fördela smeten jämnt i formarna.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 65 minuter tills de känns torra.

Stjälp upp bröden ur formarna och låt svalna på bakgaller.

Visste du att solroskärnor blir gröna av bikarbonat?

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 326,58
Energi kcal: 77,35
Fett: 2,77g
Mättat fett: 0,39g
Kolhydrater: 10,24g
Sockerarter: 2,92g
Fiber: 1,31g
Protein: 2,31g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information