Torsk­rygg i vitvins­sås top­pad med räkor

Att äta okinor­diskt är att äta gott, nyt­tigt och ibland även lyx­igt. Vitvins­så­sen lagas utan smör och lyf­ter tors­ken till nya höjder.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • Ca ${ receptData.blockId_350.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_350.enhet | vuePlura( receptData.blockId_350.mangd) } ${ receptData.blockId_350.ingrediens } 600 g torskrygg
  • ${ receptData.blockId_351.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_351.enhet | vuePlura( receptData.blockId_351.mangd) } ${ receptData.blockId_351.ingrediens } 100 g sockerärter
  • ${ receptData.blockId_352.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_352.enhet | vuePlura( receptData.blockId_352.mangd) } ${ receptData.blockId_352.textFore | vuePlura( receptData.blockId_352.mangd) } ${ receptData.blockId_352.ingrediens } 1 bukett färsk sparris
  • ${ receptData.blockId_2037.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2037.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2037.mangd) } ${ receptData.blockId_2037.ingrediens } 2 dl Okivi Fyra nordiska fullkornsgryn Mathem
  • ${ receptData.blockId_2038.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2038.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2038.mangd) } ${ receptData.blockId_2038.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2038.mangd) } ${ receptData.blockId_2038.ingrediens } 2 dl vatten CityGross

Vitvinssås:

  • ${ receptData.blockId_438.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_438.enhet | vuePlura( receptData.blockId_438.mangd) } ${ receptData.blockId_438.ingrediens } 300 g räkor med skal
  • ${ receptData.blockId_439.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_439.enhet | vuePlura( receptData.blockId_439.mangd) } ${ receptData.blockId_439.ingrediens } 1 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_440.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_440.enhet | vuePlura( receptData.blockId_440.mangd) } ${ receptData.blockId_440.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_440.mangd, receptData.blockId_440.ingrediensPlural, ) } 0.5 st morot
  • Ca ${ receptData.blockId_441.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_441.enhet | vuePlura( receptData.blockId_441.mangd) } ${ receptData.blockId_441.ingrediens } 50 g rotselleri
  • ${ receptData.blockId_442.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_442.enhet | vuePlura( receptData.blockId_442.mangd) } ${ receptData.blockId_442.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_442.mangd, receptData.blockId_442.ingrediensPlural, ) } 0.5 st gul lök
  • ${ receptData.blockId_443.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_443.enhet | vuePlura( receptData.blockId_443.mangd) } ${ receptData.blockId_443.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_443.mangd, receptData.blockId_443.ingrediensPlural, ) } 1 st vitlöksklyfta
  • ${ receptData.blockId_444.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_444.enhet | vuePlura( receptData.blockId_444.mangd) } ${ receptData.blockId_444.ingrediens } 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • ${ receptData.blockId_445.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_445.enhet | vuePlura( receptData.blockId_445.mangd) } ${ receptData.blockId_445.ingrediens } 5 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_446.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_446.enhet | vuePlura( receptData.blockId_446.mangd) } ${ receptData.blockId_446.ingrediens } 0.5 dl grädde
  • ${ receptData.blockId_2454.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2454.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2454.mangd) } ${ receptData.blockId_2454.ingrediens } 2 msk lättcremé fraiche

Gör så här:

Koka fullkornen enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala räkorna och spara skalen!

Hacka löken och rotsellerin. Skär moroten i bitar.

Fräs räkskal, lök, morot och selleri i olja tills de mjuknat, häll på vatten och koka under lock 10–15 minuter.

Sila buljongen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt vin, grädde och crème fraiche.

Koka ihop såsen till ca 5 dl. Skär fisken i bitar och lägg i såsen. Sjud tills den är genomkokt. Strimla sockerärterna, skär sparrisen i tunna skivor och blanda dem med de kokta fullkornen, peppar och lite salt.

Servera fisken med vitvinssås och fullkornssalladen. Toppa med räkorna.

Tips!

För variation smaksätt gärna såsen med saffran eller färsk koriander.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 1781
Energi kcal: 425
Fett: 14,5g
Mättat fett: 5,8g
Kolhydrater: 27,6g
Sockerarter: 3,3g
Fiber: 1,3g
Protein: 42,1g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information