Torsk­rygg i vitvins­sås top­pad med räkor

Att äta okinor­diskt är att äta gott, nyt­tigt och ibland även lyx­igt. Vitvins­så­sen lagas utan smör och lyf­ter tors­ken till nya höjder.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • Ca ${ receptData.blockId_350.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_350.enhet | vuePlura( receptData.blockId_350.mangd) } ${ receptData.blockId_350.ingrediens } 600 g torskrygg
  • ${ receptData.blockId_351.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_351.enhet | vuePlura( receptData.blockId_351.mangd) } ${ receptData.blockId_351.ingrediens } 100 g sockerärter
  • ${ receptData.blockId_352.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_352.enhet | vuePlura( receptData.blockId_352.mangd) } ${ receptData.blockId_352.textFore | vuePlura( receptData.blockId_352.mangd) } ${ receptData.blockId_352.ingrediens } 1 bukett färsk sparris
  • ${ receptData.blockId_2037.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2037.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2037.mangd) } ${ receptData.blockId_2037.ingrediens } 2 dl Okivi Fyra nordiska fullkornsgryn Mathem
  • ${ receptData.blockId_2038.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2038.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2038.mangd) } ${ receptData.blockId_2038.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2038.mangd) } ${ receptData.blockId_2038.ingrediens } 2 dl vatten Julrecept

Vitvinssås:

  • ${ receptData.blockId_438.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_438.enhet | vuePlura( receptData.blockId_438.mangd) } ${ receptData.blockId_438.ingrediens } 300 g räkor med skal
  • ${ receptData.blockId_439.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_439.enhet | vuePlura( receptData.blockId_439.mangd) } ${ receptData.blockId_439.ingrediens } 1 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_440.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_440.enhet | vuePlura( receptData.blockId_440.mangd) } ${ receptData.blockId_440.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_440.mangd, receptData.blockId_440.ingrediensPlural, ) } 0.5 st morot
  • Ca ${ receptData.blockId_441.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_441.enhet | vuePlura( receptData.blockId_441.mangd) } ${ receptData.blockId_441.ingrediens } 50 g rotselleri
  • ${ receptData.blockId_442.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_442.enhet | vuePlura( receptData.blockId_442.mangd) } ${ receptData.blockId_442.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_442.mangd, receptData.blockId_442.ingrediensPlural, ) } 0.5 st gul lök
  • ${ receptData.blockId_443.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_443.enhet | vuePlura( receptData.blockId_443.mangd) } ${ receptData.blockId_443.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_443.mangd, receptData.blockId_443.ingrediensPlural, ) } 1 st vitlöksklyfta
  • ${ receptData.blockId_444.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_444.enhet | vuePlura( receptData.blockId_444.mangd) } ${ receptData.blockId_444.ingrediens } 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • ${ receptData.blockId_445.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_445.enhet | vuePlura( receptData.blockId_445.mangd) } ${ receptData.blockId_445.ingrediens } 5 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_446.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_446.enhet | vuePlura( receptData.blockId_446.mangd) } ${ receptData.blockId_446.ingrediens } 0.5 dl grädde
  • ${ receptData.blockId_2454.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2454.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2454.mangd) } ${ receptData.blockId_2454.ingrediens } 2 msk lättcremé fraiche

Gör så här:

Koka fullkornen enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala räkorna och spara skalen!

Hacka löken och rotsellerin. Skär moroten i bitar.

Fräs räkskal, lök, morot och selleri i olja tills de mjuknat, häll på vatten och koka under lock 10–15 minuter.

Sila buljongen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt vin, grädde och crème fraiche.

Koka ihop såsen till ca 5 dl. Skär fisken i bitar och lägg i såsen. Sjud tills den är genomkokt. Strimla sockerärterna, skär sparrisen i tunna skivor och blanda dem med de kokta fullkornen, peppar och lite salt.

Servera fisken med vitvinssås och fullkornssalladen. Toppa med räkorna.

Tips!

För variation smaksätt gärna såsen med saffran eller färsk koriander.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 1781
Energi kcal: 425
Fett: 14,5g
Mättat fett: 5,8g
Kolhydrater: 27,6g
Sockerarter: 3,3g
Fiber: 1,3g
Protein: 42,1g

Fler goda recept