Okinor­diskt full­korns­bröd

På Oki­na­wa äter de myc­ket full­korn, så själv­klart finns de med i den okinor­dis­ka kos­ten. Här bakar vi in dem i ett saf­tigt bröd, som vi nju­ter till fru­kost, lunch eller mellanmål.

Ingredienser

  • 3 st limpor/54 skivor (ett bröd 18 skivor) eller ca 48 frallor
  • ${ receptData.blockId_3480.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3480.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3480.mangd) } ${ receptData.blockId_3480.ingrediens } 1 dl Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_3481.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3481.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3481.mangd) } ${ receptData.blockId_3481.ingrediens } 1 -- pkt färsk jäst
  • ${ receptData.blockId_3482.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3482.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3482.mangd) } ${ receptData.blockId_3482.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3482.mangd) } ${ receptData.blockId_3482.ingrediens } 1 l fingervarmt vatten (37grader) vatten
  • ${ receptData.blockId_3483.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3483.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3483.mangd) } ${ receptData.blockId_3483.ingrediens } 1 kg kärnvetemjöl fullkorn
  • ${ receptData.blockId_3484.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3484.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3484.mangd) } ${ receptData.blockId_3484.ingrediens } 1 -- påse surdeg råg
  • ${ receptData.blockId_3485.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3485.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3485.mangd) } ${ receptData.blockId_3485.ingrediens } 4 dl rågsikt
  • ${ receptData.blockId_3486.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3486.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3486.mangd) } ${ receptData.blockId_3486.ingrediens } 1 msk salt
  • ${ receptData.blockId_3487.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3487.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3487.mangd) } ${ receptData.blockId_3487.ingrediens } 1 msk honung
  • ${ receptData.blockId_3488.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3488.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3488.mangd) } ${ receptData.blockId_3488.ingrediens } 1 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_3489.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3489.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3489.mangd) } ${ receptData.blockId_3489.ingrediens } 1 dl solroskärnor
  • Till utbakning:

  • ${ receptData.blockId_3491.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3491.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3491.mangd) } ${ receptData.blockId_3491.ingrediens } 1 dl kärnvetemjöl fullkorn
  • Till brödformarna:

  • ${ receptData.blockId_3493.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3493.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3493.mangd) } ${ receptData.blockId_3493.ingrediens } 1 msk rapsolja

Gör så här:

Koka fullkornen enligt anvisningarna på förpackningen. Låt svalna till rumstemperatur.

Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt vattnet och rör om tills jästen har löst sig.

Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen kraftigt, minst 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand. Degen ska vara ganska lös.

Låt degen jäsa under plastfolie i ca 30 minuter.

Smörj brödformarna (à 1,5 liter) och fördela degen jämnt i formarna eller häll ut den på ett mjölat bakbord och forma till frallor. Använd gärna en degskrapa att dela degen med då den är ganska lös.

Tillsätt lite mjöl vid behov. Frallorna lägger du direkt på en plåt med bakplåtspapper

Låt jäsa under bakduk i ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 250° för limpor, 225° för frallor.

Sätt in limporna eller frallorna mitt i ugnen. Spraya gärna på lite vatten så blir det en krispigare skorpa.

Grädda limporna i ca 30 minuter

Grädda frallorna i ca 10-15 minuter

Låt svalna på bakgaller.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 452,04
Energi kcal: 107,12
Fett: 1,75g
Mättat fett: 0,15g
Kolhydrater: 19,25g
Sockerarter: 0,47g
Fiber: 1,88g
Protein: 3,17g

Fler goda recept