Fru­kost heter morgen­mad på dans­ka och lunch heter fro­kost. För­vir­rad? Ta en ski­va saf­tigt råg­bröd och tänk på hur trå­kigt det skul­le vara om allt var lika­dant och hur trev­ligt det är med skill­na­der. Hygge!

Ingredienser

  • 2 bröd 48 skivor
  • ${ receptData.blockId_5184.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5184.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5184.mangd) } ${ receptData.blockId_5184.ingrediens } 2 dl Okivi Fyra nordiska fullkornsgryn Mathem
  • ${ receptData.blockId_5185.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5185.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5185.mangd) } ${ receptData.blockId_5185.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5185.mangd) } ${ receptData.blockId_5185.ingrediens } 6 dl kallt vatten
  • ${ receptData.blockId_5186.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5186.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5186.mangd) } ${ receptData.blockId_5186.ingrediens } 25 g jäst
  • ${ receptData.blockId_5188.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5188.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5188.mangd) } ${ receptData.blockId_5188.ingrediens } 1 -- påse fullkornssurdeg 150 g
  • ${ receptData.blockId_5189.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5189.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5189.mangd) } ${ receptData.blockId_5189.ingrediens } 0.50 msk salt
  • ${ receptData.blockId_5190.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5190.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5190.mangd) } ${ receptData.blockId_5190.ingrediens } 2 msk honung
  • ${ receptData.blockId_5191.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5191.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5191.mangd) } ${ receptData.blockId_5191.ingrediens } 3 dl grovt rågmjöl
  • ${ receptData.blockId_5192.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5192.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5192.mangd) } ${ receptData.blockId_5192.ingrediens } 3 dl grahamsmjöl
  • ${ receptData.blockId_5193.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5193.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5193.mangd) } ${ receptData.blockId_5193.ingrediens } 7 dl vetemjöl
  • ${ receptData.blockId_5194.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5194.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5194.mangd) } ${ receptData.blockId_5194.ingrediens } 2 dl solroskärnor
  • ${ receptData.blockId_5195.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5195.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5195.mangd) } ${ receptData.blockId_5195.ingrediens } 1 dl hela linfrön
  • Till formarna:

  • ${ receptData.blockId_5197.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5197.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5197.mangd) } ${ receptData.blockId_5197.ingrediens } 1 msk rapsolja

Gör så här:

Koka fullkornen enligt anvisning på förpackningen. Häll dem i en bunke eller hushållsassistent.

Häll på 6 dl kallt vatten. Rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop i ca fem minuter till en lös deg. Låt jäsa under plastfilm i en timme.

Smörj två formar (som rymmer 1 1/2 liter) väl med rapsolja. Fördela degen jämnt i formarna. Låt jäsa under bakduk i trettio minuter. Sätt ugnen på 200°. Grädda i mitten av ugnen i ca1 timme och 15 minuter. Mät gärna innertemperaturen med stektermometer, den ska vara 98° för grovt rågbröd. Låt svalna i cirka fem minuter. Stjälp upp bröden på galler. Svep in i handdukar och låt vila i minst tre timmar eller till nästa dag.

Tips!

Tillsätt 1 msk brödkrydda i degen för ett smaksatt bröd.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 426,78
Energi kcal: 101,95
Fett: 3,09g
Mättat fett: 0,32g
Kolhydrater: 14,32g
Sockerarter: 1,01g
Fiber: 2,31g
Protein: 2,98g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information