Okinor­dis­ka saff­ranspä­ron och varm saff­rans­dryck

Till­red efter­rät­ten i för­väg och gör saff­rans­glögg av lagen – det tar ca en vec­ka för glög­gen att få söt­ma från päro­nen. På tal om det: ing­et till­satt soc­ker, bara natur­lig söt­ma. Det är ju okinordiskt.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_3081.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3081.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3081.mangd) } ${ receptData.blockId_3081.ingrediens } 8 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_3082.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3082.ingrediens } 1 -- vaniljstång
  • ${ receptData.blockId_3083.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3083.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3083.mangd) } ${ receptData.blockId_3083.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3083.mangd) } ${ receptData.blockId_3083.ingrediens } 1 bit ca 2 cm färsk ingefära
  • ${ receptData.blockId_3397.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3397.ingrediens } 1 -- citrongräs
  • Rivet skal av ${ receptData.blockId_3084.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3084.ingrediens } 0.50 -- lime
  • ${ receptData.blockId_3085.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3085.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3085.mangd) } ${ receptData.blockId_3085.ingrediens } 0.50 g saffran (ett litet paket)
  • ${ receptData.blockId_3086.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3086.ingrediens } 1 -- kanelstång
  • ${ receptData.blockId_3398.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3398.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3398.mangd) } ${ receptData.blockId_3398.ingrediens } 2 krm kardemummakärnor
  • ${ receptData.blockId_3087.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3087.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3087.mangd) } ${ receptData.blockId_3087.ingrediens } 4 -- små päron fasta och fina (gärna Conference "lagom" mogna)

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden.

Skala ingefäran noga och skär i mindre bitar.

Ta bort det yttersta lagret på citrongräset och banka till det lite lätt med baksidan av en kniv.

Skölj limen och riv den fint.

Häll vattnet i en kastrull och tillsätt alla ingredienser utom päronen.

Låt lagen koka upp och sedan sjuda i ca 10 – 15 minuter.

Skala päronen, dela dem i fyra klyftor och ta bort kärnhuset.

Låt päronen sjuda i lagen ca 10-15 minuter.

Låt sedan päronen ligga i lagen i kylen minst en vecka för att smakerna ska gifta sig.

Servera päronen som en dessert med en klick vispad grädde.

Päronen och lagen håller sig 3-4 veckor i en kall kyl.

Lagen kan du sedan servera som en varm saffransdryck som alternativ till glögg. Sila lagen och värm den i en kastrull. Häll upp och servera i små glas.

Tips!

Om du vill ha extra färg på päronen kan man låta en näve blåbär koka med i lagen för lila päron, en näve lingon för rosa och lite saffran för gula. Eftersom det inte är något socker i lagen är det viktigt att använda söta, smakrika päron som är lagom fasta. Smaksätt gärna grädden med lite rårörda lingon. Räkna ca en matsked per deciliter ovispad grädde.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 173,79
Energi kcal: 41,45
Fett: 0,18g
Mättat fett: 0,05g
Kolhydrater: 7,96g
Sockerarter: 5,11g
Fiber: 2,97g
Protein: 0,45g

Fler goda recept