Ing­et ont om chips och jord­nöt­ter. Jo, för­res­ten, bort med dem. Ta fram det du har hem­ma och gör dina egna snacks. Per­fekt till fre­dags­my­set, för­drin­ken och som tilltugg.

Ingredienser

  • 10-12 port.
  • Chili- och apelsinrostade nötter

  • 300 g blandade nötter/frön som t ex pumpakärnor, solroskärnor, valnötter och hasselnötter
  • Finrivet skal av 1 apelsin
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 krm salt

Rotfruktschips

  • 10-12 port.
  • 500 g blandade rotfrukter som t ex morötter, rödbetor, sötpotatis och palsternacka
  • 2 msk rapsolja
  • 1 tsk flingsalt

Edamamesnacks

  • 10 port.
  • 500 g frysta edamamebönor med skal
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 1 tsk chiliflakes

Gör så här:

Chili- och apelsinrostade nötter/frön: Rosta nötter och frön i en het torr stekpanna tills de får lite färg. Rör om så att det inte bränns.

Tillsätt apelsinskal, chiliflakes och salt. Blanda om och låt svalna.

Rotfruktschips: Sätt ugnen på 125 grader.

Skrubba rotfrukterna och skär de i mycket tunna skivor, gärna med mandolin.

Lägg allt i en skål och häll på olja och flingsalt. Blanda om och lägg upp rotfrukterna på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Ställ in i ugnen 1 ½ timme tills rotfrukterna blivit knapriga. Rör om/vänd några gånger under tiden. Låt svalna innan servering.

Edamamesnacks: Koka de frysta bönorna enligt anvisningar på förpackningen.

Häll av vattnet från bönorna och torka de med hushållspapper.

Blanda flingsalt och chiliflakes och strö över bönorna.

Tänk på att dra ut bönorna ur skidan då skalet är lite träigt.

Servera!

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information