Klas­sisk jul­ka­ka på nytt vis, utan vete­mjöl och smör men med natur­ligt goda ingre­di­en­ser. Kanske en okinor­disk jul­klapp till dig själv med både full­korn och protein?

Ingredienser

  • 16 port.
  • ${ receptData.blockId_9485.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9485.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9485.mangd) } ${ receptData.blockId_9485.ingrediens } 1.50 dl Okivi Nordisk fullkornshavre Mathem
  • ${ receptData.blockId_9486.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9486.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9486.mangd) } ${ receptData.blockId_9486.ingrediens } 1.50 dl hirs
  • ${ receptData.blockId_9487.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9487.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9487.mangd) } ${ receptData.blockId_9487.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_9487.mangd, receptData.blockId_9487.ingrediensPlural, ) } 1 dl sötmandel
  • ${ receptData.blockId_9488.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9488.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9488.mangd) } ${ receptData.blockId_9488.ingrediens } 3 dl mellanmjölk
  • ${ receptData.blockId_9489.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9489.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9489.mangd) } ${ receptData.blockId_9489.ingrediens } 2 -- paket saffran á 0,5 g
  • ${ receptData.blockId_9490.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9490.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9490.mangd) } ${ receptData.blockId_9490.ingrediens } 1 dl strösocker
  • ${ receptData.blockId_9491.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9491.ingrediens } 3 -- ägg
  • Varma blåbär:

  • ${ receptData.blockId_9493.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9493.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9493.mangd) } ${ receptData.blockId_9493.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9493.mangd) } ${ receptData.blockId_9493.ingrediens } 225 g frysta blåbär
  • ${ receptData.blockId_9494.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9494.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9494.mangd) } ${ receptData.blockId_9494.ingrediens } 1 -- hel vaniljstång
  • ${ receptData.blockId_9495.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9495.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9495.mangd) } ${ receptData.blockId_9495.ingrediens } 1.50 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Tillaga fullkornshavren och hirs enligt anvisningarna på förpackningarna.

Hacka sötmandeln.

Vispa ihop mjölken med saffran, socker, ägg och den hackade sötmandeln. Blanda i fullkorneshavren och hirsen. Rör om väl.

Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form (ca 30X20 cm). Häll i smeten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Vispa grädden.

Värm blåbär, dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda med blåbären.

Servera saffranskakan ljummen tillsammans med varma blåbär och liten klick (ca 1 msk per port) lättvispad grädde. Förvara kaka som blir över i kyl eller frys.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 675,2
Energi kcal: 160,88
Fett: 7,62g
Mättat fett: 3,17g
Kolhydrater: 17,87g
Sockerarter: 8g
Fiber: 1,62g
Protein: 4,5g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information