Klas­sisk jul­ka­ka på nytt vis, utan vete­mjöl och smör men med natur­ligt goda ingre­di­en­ser. Kanske en okinor­disk jul­klapp till dig själv med både full­korn och protein?

Ingredienser

  • 16 port.
  • ${ receptData.blockId_3270.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3270.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3270.mangd) } ${ receptData.blockId_3270.ingrediens } 1.50 dl Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_3271.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3271.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3271.mangd) } ${ receptData.blockId_3271.ingrediens } 1.50 dl hirs
  • ${ receptData.blockId_3272.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3272.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3272.mangd) } ${ receptData.blockId_3272.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_3272.mangd, receptData.blockId_3272.ingrediensPlural, ) } 1 dl sötmandel
  • ${ receptData.blockId_3273.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3273.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3273.mangd) } ${ receptData.blockId_3273.ingrediens } 3 dl mellanmjölk
  • ${ receptData.blockId_3274.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3274.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3274.mangd) } ${ receptData.blockId_3274.ingrediens } 2 -- paket saffran á 0,5 g
  • ${ receptData.blockId_3275.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3275.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3275.mangd) } ${ receptData.blockId_3275.ingrediens } 1 dl strösocker
  • ${ receptData.blockId_3276.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3276.ingrediens } 3 -- ägg
  • Varma blåbär:

  • ${ receptData.blockId_3278.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3278.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3278.mangd) } ${ receptData.blockId_3278.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3278.mangd) } ${ receptData.blockId_3278.ingrediens } 225 g frysta blåbär
  • ${ receptData.blockId_3279.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3279.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3279.mangd) } ${ receptData.blockId_3279.ingrediens } 1 -- hel vaniljstång
  • ${ receptData.blockId_3280.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3280.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3280.mangd) } ${ receptData.blockId_3280.ingrediens } 1.50 dl vispgrädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Koka fullkorn och hirs enligt anvisningarna på förpackningarna.

Hacka sötmandeln.

Vispa ihop mjölken med saffran, socker, ägg och den hackade sötmandeln. Blanda i fullkornen och hirsen. Rör om väl.

Lägg bakplåtspapper i en ugnsfast form (ca 30X20 cm). Häll i smeten.

Grädda i mitten av ugnen i ca 40 minuter.

Vispa grädden.

Värm blåbär, dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda med blåbären.

Servera saffranskakan ljummen tillsammans med varma blåbär och liten klick (ca 1 msk per port) lättvispad grädde. Förvara kaka som blir över i kyl eller frys.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 663,65
Energi kcal: 158,14
Fett: 7,39g
Mättat fett: 3,14g
Kolhydrater: 17,83g
Sockerarter: 8g
Fiber: 1,79g
Protein: 4,26g

Fler goda recept