Okinor­disk näs­sel­sop­pa med ägg

Om du letar efter något gott och nyt­tigt, säger vi bara: nu bränns det! Näss­lor inne­hål­ler pro­te­in, karo­tin, A- och C‑vitamin, järn och and­ra mine­ra­ler. Här­lig att bju­da på till en vårlunch eller som för­rätt till någon av påsk­hel­gens middagar.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_4512.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4512.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4512.mangd) } ${ receptData.blockId_4512.ingrediens } 1 l nässlor
  • ${ receptData.blockId_4513.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4513.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4513.mangd) } ${ receptData.blockId_4513.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4513.mangd) } ${ receptData.blockId_4513.ingrediens } 100 g färsk bladspenat
  • ${ receptData.blockId_4514.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4514.ingrediens } 2 -- schalottenlökar
  • ${ receptData.blockId_4515.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4515.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4515.mangd) } ${ receptData.blockId_4515.ingrediens } 0.50 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_4516.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4516.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4516.mangd) } ${ receptData.blockId_4516.ingrediens } 7 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_4517.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4517.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4517.mangd) } ${ receptData.blockId_4517.ingrediens } 1 msk lantbuljongpulver
  • ${ receptData.blockId_4518.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4518.ingrediens } 4 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_4519.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4519.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4519.mangd) } ${ receptData.blockId_4519.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_4520.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4520.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4520.mangd) } ${ receptData.blockId_4520.ingrediens } 1 krm svartpeppar

Tillbehör:


Gör så här:

Baka brödet enligt anvisning på förpackningen. Koka äggen ca 6 minuter. Skala och dela dem i halvor.

Skölj nässlorna noga och ta bort rötter och grova delar.

Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Sila av vattnet men spara det.

Skala löken och hacka den fint.

Hetta upp rapsolja i en kastrull och fräs löken tills den mjuknar.

Tillsätt det sparade vattnet, lägg ner nässlorna, spenaten och lantbuljong, koka ca 5 minuter.

Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten.

Häll upp soppan i skålar och lägg ner två ägghalvor i varje skål.

Servera med frö – och nötbröd.

Tips!

Får du inte tag på nässlor går det lika bra med spenat. Då behöver du dock inte förvälla den.

Tänk också på att det kan vara bra att använda gummihandskar så att du inte bränner dig på nässlorna. Om du vill ha en rundare smak kan du tillsätta 2 tsk vispgrädde, men det går lika bra utan.

Tänk på att:

Den här måltiden är rik på protein och har låg kolhydratmängd, så om du behöver mer kolhydrater så kan du lägga till en

smörgås med grönsaker på och /eller ta en frukt till efterrätt.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 1161,22
Energi kcal: 277,68
Fett: 20,57g
Mättat fett: 5,78g
Kolhydrater: 4,6g
Sockerarter: 1,95g
Fiber: 4,4g
Protein: 16,71g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information