Okinor­disk näs­sel­sop­pa med ägg

Om du letar efter något gott och nyt­tigt, säger vi bara: nu bränns det! Näss­lor inne­hål­ler pro­te­in, karo­tin, A- och C-vita­min, järn och and­ra mine­ra­ler. Här­lig att bju­da på till en vårlunch eller som för­rätt till någon av påsk­hel­gens middagar.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_4512.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4512.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4512.mangd) } ${ receptData.blockId_4512.ingrediens } 1 l nässlor
  • ${ receptData.blockId_4513.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4513.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4513.mangd) } ${ receptData.blockId_4513.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4513.mangd) } ${ receptData.blockId_4513.ingrediens } 100 g färsk bladspenat
  • ${ receptData.blockId_4514.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4514.ingrediens } 2 -- schalottenlökar
  • ${ receptData.blockId_4515.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4515.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4515.mangd) } ${ receptData.blockId_4515.ingrediens } 0.50 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_4516.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4516.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4516.mangd) } ${ receptData.blockId_4516.ingrediens } 7 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_4517.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4517.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4517.mangd) } ${ receptData.blockId_4517.ingrediens } 1 msk lantbuljongpulver
  • ${ receptData.blockId_4518.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4518.ingrediens } 4 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_4519.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4519.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4519.mangd) } ${ receptData.blockId_4519.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_4520.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4520.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4520.mangd) } ${ receptData.blockId_4520.ingrediens } 1 krm svartpeppar

Tillbehör:


Gör så här:

Baka brödet enligt anvisning på förpackningen. Koka äggen ca 6 minuter. Skala och dela dem i halvor.

Skölj nässlorna noga och ta bort rötter och grova delar.

Koka upp vattnet och förväll nässlorna 3 min. Sila av vattnet men spara det.

Skala löken och hacka den fint.

Hetta upp rapsolja i en kastrull och fräs löken tills den mjuknar.

Tillsätt det sparade vattnet, lägg ner nässlorna, spenaten och lantbuljong, koka ca 5 minuter.

Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar. Späd eventuellt med mer vatten.

Häll upp soppan i skålar och lägg ner två ägghalvor i varje skål.

Servera med frö – och nötbröd.

Tips!

Får du inte tag på nässlor går det lika bra med spenat. Då behöver du dock inte förvälla den.

Tänk också på att det kan vara bra att använda gummihandskar så att du inte bränner dig på nässlorna.

Tänk på att:

Den här måltiden är rik på protein och har låg kolhydratmängd, så om du behöver mer kolhydrater så kan du lägga till en

smörgås med grönsaker på och /eller ta en frukt till efterrätt.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 1161,22
Energi kcal: 277,68
Fett: 20,57g
Mättat fett: 5,78g
Kolhydrater: 4,6g
Sockerarter: 1,95g
Fiber: 4,4g
Protein: 16,71g

Fler goda recept