En lite mer häl­so­sam vari­ant av den svens­ka klas­si­kern. Vi gör våra sem­lor med full­korn, hem­la­gad fyll­ning och liten, liten klick grädde.

Ingredienser

  • 30 st
  • Deg:

  • ${ receptData.blockId_9629.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9629.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9629.mangd) } ${ receptData.blockId_9629.ingrediens } 1 dl Okivi Nordisk fullkornshavre Mathem
  • ${ receptData.blockId_9630.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9630.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9630.mangd) } ${ receptData.blockId_9630.ingrediens } 5 dl vetemjöl special
  • ${ receptData.blockId_9631.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9631.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9631.mangd) } ${ receptData.blockId_9631.ingrediens } 0.50 tsk bakpulver
  • ${ receptData.blockId_9632.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9632.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9632.mangd) } ${ receptData.blockId_9632.ingrediens } 1 msk strösocker
  • ${ receptData.blockId_9633.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9633.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9633.mangd) } ${ receptData.blockId_9633.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9633.mangd) } ${ receptData.blockId_9633.ingrediens } 0.50 tsk stött kardemumma
  • ${ receptData.blockId_9634.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9634.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9634.mangd) } ${ receptData.blockId_9634.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_9635.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9635.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9635.mangd) } ${ receptData.blockId_9635.ingrediens } 25 g jäst
  • ${ receptData.blockId_9636.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9636.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9636.mangd) } ${ receptData.blockId_9636.ingrediens } 1 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_9637.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9637.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9637.mangd) } ${ receptData.blockId_9637.ingrediens } 1 dl mellanmjölk
  • ${ receptData.blockId_9638.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9638.ingrediens } 1 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_9639.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9639.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9639.mangd) } ${ receptData.blockId_9639.textFore | vuePlura( receptData.blockId_9639.mangd) } ${ receptData.blockId_9639.ingrediens } 1 tsk neutral rapsolja
  • ${ receptData.blockId_9640.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9640.ingrediens } 1 -- ägg (uppvispat, till pensling)
  • Mandelmassa:

  • ${ receptData.blockId_9642.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9642.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9642.mangd) } ${ receptData.blockId_9642.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_9642.mangd, receptData.blockId_9642.ingrediensPlural, ) } 2 dl sötmandel
  • ${ receptData.blockId_9643.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9643.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9643.mangd) } ${ receptData.blockId_9643.ingrediens } 0.50 dl florsocker
  • ${ receptData.blockId_9644.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9644.ingrediens } 1 -- äggvita

Fyllning och topping:

  • ${ receptData.blockId_3974.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3974.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3974.mangd) } ${ receptData.blockId_3974.ingrediens } 1.5 dl vispgrädde
  • ${ receptData.blockId_3975.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3975.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3975.mangd) } ${ receptData.blockId_3975.ingrediens } 1 tsk florsocker

Deg: Tillaga fullkornshavren enligt anvisningar på förpackningen. Blanda under tiden ihop 5 dl vetemjöl special med bakpulver, socker, kardemumma och salt i en bunke. Smula ner jästen. Tillsätt fullkornshavre, vatten, mjölk, ägg och olja. Arbeta kraftfullt i 5-10 minuter, gärna i en degblandare. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.

Mandelmassa:Mixa mandeln till fina smulor i en matberedare. Tillsätt florsocker och äggvita, mixa ihop till en tjock smet. Sätt ugnen på 250°. Rulla ut degen till två längder. Skär ut 30 bitar. Rulla till små bollar och lägg på bakplåtspappersklädda plåtar. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 4-5 minuter. Låt kallna. Skär av ett litet lock och gröp ur lite av bröden. Klicka i mandelmassa. Vispa grädden. Toppa med grädde och lock. Pudra över lite extra florsocker.

Tips!

Smaksätt gärna mandelmassan med finrivet skal av ½ citron.

Vill du göra semlorna laktosfria går det bra att byta ut mjölken och grädden mot laktosfria alternativ.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 455,85
Energi kcal: 109,65
Fett: 5,05g
Mättat fett: 1,67g
Kolhydrater: 12,23g
Sockerarter: 2,09g
Fiber: 1,04g
Protein: 3,47g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information