Bör­jar grön­sa­ker­na och rot­fruk­ter­na att se lite tröt­ta ut? Ta till­va­ra på dem och gör en här­lig sås. Matsvin­net mins­kar, mat­gläd­jen ökar.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

    Sås 1:

  • Ca 500 g blandade grönsaker som t ex aubergine, zucchini, paprika, tomater, rödlök, vitlök
  • ${ receptData.blockId_4565.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4565.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4565.mangd) } ${ receptData.blockId_4565.ingrediens } 1 msk olivolja
  • Färska örtkryddor som t ex timjan, rosmarin, basilika. Eller någon torkad örtkrydda som t ex örtagårdskrydda.
  • Salt och peppar efter smak.

Sås 2:

  • Ca 500 g blandade grönsker som t ex palsternacka, rotselleri, morot, jordärtskocka och purjolök,
  • ${ receptData.blockId_4570.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4570.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4570.mangd) } ${ receptData.blockId_4570.ingrediens } 1 msk rapsolja
  • Ca 5 dl vatten.
  • ${ receptData.blockId_4572.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4572.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4572.mangd) } ${ receptData.blockId_4572.ingrediens } 1 msk lantbuljongpulver
  • ${ receptData.blockId_4573.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4573.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4573.mangd) } ${ receptData.blockId_4573.ingrediens } 1 tsk curry
  • Salt och peppar efter smak.

Sås 1: Sätt ugnen på 250 grader. Skär aubergine, zucchini, paprika och tomater i grova bitar. Skala lök och vit lök och skär i grova bitar.

Lägg allt i en ugnsform och ringla över olivolja. Ställ mitt i ugnen ca 20 minuter.

Lägg allt i en mixerkanna och mixa till en slät sås. Om du vill ha en tunnare sås kan du späda med vatten.

Smaka av med örtkryddor, salt och peppar. Om du använder dig av färska kryddor kan du mixa de med såsen eller hacka ner de grovt.

Tips!

Blanda gärna flera olika färska örtryddor. Vill du ha den mer spicy kan du tillsätta lite chilipulver.

Såsen är god att äta kall till grillat eller använda som tomatsås i färssås eller som bas till tomatsopppa.

Sås 2: Skala palsternacka, rotselleri, morot och jordärtskocka. Riv allt grovt.

Ansa purjolöken och strimla den.

Hetta upp en stekpanna med rapsolja och fräs allt på medelvärme tills det mjuknar.

Häll på vatten, grönsaksbuljong och kryddor. Låt koka 10 minuter.

Mixa till en slät sås.

Tips!


God att servera till pasta eller kyckling.

Båda såserna går bra att frysa in!

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information