Lax­fi­lé med fänkål och dil­lyog­hurt

Fänkå­lens lät­ta lak­rits­smak kom­bi­ne­rat med den syr­li­ga yog­hur­ten lyf­ter lax­en till nya höj­der. Dess­utom inne­hål­ler fis­ken bra fett. Gott och nyt­tigt. Win, win.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_427.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_427.enhet | vuePlura( receptData.blockId_427.mangd) } ${ receptData.blockId_427.ingrediens } 500 g laxfilé
  • ${ receptData.blockId_428.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_428.enhet | vuePlura( receptData.blockId_428.mangd) } ${ receptData.blockId_428.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_428.mangd, receptData.blockId_428.ingrediensPlural, ) } 0.50 st blomkålshuvud
  • ${ receptData.blockId_429.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_429.enhet | vuePlura( receptData.blockId_429.mangd) } ${ receptData.blockId_429.ingrediens } 1 st fänkålsstånd
  • ${ receptData.blockId_430.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_430.enhet | vuePlura( receptData.blockId_430.mangd) } ${ receptData.blockId_430.ingrediens } 35 g ruccolasallad
  • ${ receptData.blockId_431.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_431.enhet | vuePlura( receptData.blockId_431.mangd) } ${ receptData.blockId_431.ingrediens } 2 msk olivolja eller god rapsolja
  • ${ receptData.blockId_432.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_432.enhet | vuePlura( receptData.blockId_432.mangd) } ${ receptData.blockId_432.ingrediens } 4 msk vitt vin eller matlagningsvin
  • och peppar
  • Grynsallad:

  • ${ receptData.blockId_2188.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2188.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2188.mangd) } ${ receptData.blockId_2188.ingrediens } 2.50 dl Okivi Fyra nordiska fullkornsgryn Mathem
  • ${ receptData.blockId_2189.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2189.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2189.mangd) } ${ receptData.blockId_2189.ingrediens } 2.50 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_2190.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2190.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2190.mangd) } ${ receptData.blockId_2190.ingrediens } 70 g babyspenat
  • ${ receptData.blockId_2191.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2191.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2191.mangd) } ${ receptData.blockId_2191.ingrediens } 80 g sockerärter
  • ${ receptData.blockId_2192.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2192.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2192.mangd) } ${ receptData.blockId_2192.ingrediens } 1 msk olivolja
  • saften av ${ receptData.blockId_2193.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2193.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_2193.mangd, receptData.blockId_2193.ingrediensPlural, ) } 0.50 -- citron (helst ekologisk)
  • ${ receptData.blockId_2194.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2194.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2194.mangd) } ${ receptData.blockId_2194.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2194.mangd) } ${ receptData.blockId_2194.ingrediens } 1 krm peppar CityGross
  • ${ receptData.blockId_2195.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2195.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2195.mangd) } ${ receptData.blockId_2195.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2195.mangd) } ${ receptData.blockId_2195.ingrediens } 0.50 krm salt CityGross

Sås:

  • ${ receptData.blockId_391.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_391.enhet | vuePlura( receptData.blockId_391.mangd) } ${ receptData.blockId_391.ingrediens } 1.5 dl matyoghurt
  • ${ receptData.blockId_392.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_392.enhet | vuePlura( receptData.blockId_392.mangd) } ${ receptData.blockId_392.textFore | vuePlura( receptData.blockId_392.mangd) } ${ receptData.blockId_392.ingrediens } 1 msk finhackad dill
  • Rivet skal av ${ receptData.blockId_393.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_393.enhet | vuePlura( receptData.blockId_393.mangd) } ${ receptData.blockId_393.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_393.mangd, receptData.blockId_393.ingrediensPlural, ) } 1 st citron (helst ekologisk)
  • svart- eller vitpeppar
  • ${ receptData.blockId_395.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_395.enhet | vuePlura( receptData.blockId_395.mangd) } ${ receptData.blockId_395.ingrediens } 1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka fullkornen till grynsalladen enligt anvisningarna på förpackningen.

Skiva grönsakerna fint. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och vin, salta och peppra lätt. Ställ in i ugnen i 10 min, rör om då och då.

Ta ut ur ugnen. Lägg laxfilén ovanpå grönsakerna och ställ in formen i ugnen. Sänk temperaturen till 160 grader och tillaga i ca 15 minuter.

Grynsallad: Skölj spenaten och sockerärtorna, skär ärtskidorna i strimlor. Lägg grönsakerna och fullkornen i en skål. Häll över citronsaft och olivolja. Rör om och smaka av med peppar och kanske lite salt.

Sås: Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål. Smaka av med lite salt och peppar.

Servera laxen och grönsakerna med grynsalladen och yoghurtsåsen

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2515
Energi kcal: 601
Fett: 35,0g
Mättat fett: 7,5g
Kolhydrater: 30,1g
Sockerarter: 6,0g
Fiber: 4,3g
Protein: 34,6g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information