Lax­fi­lé med fänkål och dil­lyog­hurt

Fänkå­lens lät­ta lak­rits­smak kom­bi­ne­rat med den syr­li­ga yog­hur­ten lyf­ter lax­en till nya höj­der. Dess­utom inne­hål­ler fis­ken bra fett. Gott och nyt­tigt. Win, win.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_427.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_427.enhet | vuePlura( receptData.blockId_427.mangd) } ${ receptData.blockId_427.ingrediens } 500 g laxfilé
  • ${ receptData.blockId_428.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_428.enhet | vuePlura( receptData.blockId_428.mangd) } ${ receptData.blockId_428.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_428.mangd, receptData.blockId_428.ingrediensPlural, ) } 0.50 st blomkålshuvud
  • ${ receptData.blockId_429.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_429.enhet | vuePlura( receptData.blockId_429.mangd) } ${ receptData.blockId_429.ingrediens } 1 st fänkålsstånd
  • ${ receptData.blockId_430.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_430.enhet | vuePlura( receptData.blockId_430.mangd) } ${ receptData.blockId_430.ingrediens } 35 g ruccolasallad
  • ${ receptData.blockId_431.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_431.enhet | vuePlura( receptData.blockId_431.mangd) } ${ receptData.blockId_431.ingrediens } 2 msk olivolja eller god rapsolja
  • ${ receptData.blockId_432.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_432.enhet | vuePlura( receptData.blockId_432.mangd) } ${ receptData.blockId_432.ingrediens } 4 msk vitt vin eller matlagningsvin
  • och peppar
  • Grynsallad:

  • ${ receptData.blockId_2188.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2188.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2188.mangd) } ${ receptData.blockId_2188.ingrediens } 2.50 dl Okivi Fyra nordiska fullkornsgryn Mathem
  • ${ receptData.blockId_2189.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2189.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2189.mangd) } ${ receptData.blockId_2189.ingrediens } 2.50 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_2190.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2190.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2190.mangd) } ${ receptData.blockId_2190.ingrediens } 70 g babyspenat
  • ${ receptData.blockId_2191.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2191.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2191.mangd) } ${ receptData.blockId_2191.ingrediens } 80 g sockerärter
  • ${ receptData.blockId_2192.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2192.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2192.mangd) } ${ receptData.blockId_2192.ingrediens } 1 msk olivolja
  • saften av ${ receptData.blockId_2193.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2193.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_2193.mangd, receptData.blockId_2193.ingrediensPlural, ) } 0.50 -- citron (helst ekologisk)
  • ${ receptData.blockId_2194.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2194.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2194.mangd) } ${ receptData.blockId_2194.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2194.mangd) } ${ receptData.blockId_2194.ingrediens } 1 krm peppar Julrecept
  • ${ receptData.blockId_2195.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2195.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2195.mangd) } ${ receptData.blockId_2195.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2195.mangd) } ${ receptData.blockId_2195.ingrediens } 0.50 krm salt Julrecept

Sås:

  • ${ receptData.blockId_391.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_391.enhet | vuePlura( receptData.blockId_391.mangd) } ${ receptData.blockId_391.ingrediens } 1.5 dl matyoghurt
  • ${ receptData.blockId_392.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_392.enhet | vuePlura( receptData.blockId_392.mangd) } ${ receptData.blockId_392.textFore | vuePlura( receptData.blockId_392.mangd) } ${ receptData.blockId_392.ingrediens } 1 msk finhackad dill
  • Rivet skal av ${ receptData.blockId_393.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_393.enhet | vuePlura( receptData.blockId_393.mangd) } ${ receptData.blockId_393.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_393.mangd, receptData.blockId_393.ingrediensPlural, ) } 1 st citron (helst ekologisk)
  • svart- eller vitpeppar
  • ${ receptData.blockId_395.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_395.enhet | vuePlura( receptData.blockId_395.mangd) } ${ receptData.blockId_395.ingrediens } 1 krm salt

Sätt ugnen på 200 grader.

Koka fullkornen till grynsalladen enligt anvisningarna på förpackningen.

Skiva grönsakerna fint. Lägg dem i en ugnsfast form. Ringla över olja och vin, salta och peppra lätt. Ställ in i ugnen i 10 min, rör om då och då.

Ta ut ur ugnen. Lägg laxfilén ovanpå grönsakerna och ställ in formen i ugnen. Sänk temperaturen till 160 grader och tillaga i ca 15 minuter.

Grynsallad: Skölj spenaten och sockerärtorna, skär ärtskidorna i strimlor. Lägg grönsakerna och fullkornen i en skål. Häll över citronsaft och olivolja. Rör om och smaka av med peppar och kanske lite salt.

Sås: Blanda alla ingredienserna till såsen i en skål. Smaka av med lite salt och peppar.

Servera laxen och grönsakerna med grynsalladen och yoghurtsåsen

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2515
Energi kcal: 601
Fett: 35,0g
Mättat fett: 7,5g
Kolhydrater: 30,1g
Sockerarter: 6,0g
Fiber: 4,3g
Protein: 34,6g

Fler goda recept