Gry­not­to” med svamp och par­me­san

När du äter okinor­diskt bör du avrun­da när du är 80% mätt, så hin­ner hjär­nan kän­na av mätt­na­den. Det kal­las hara hachi bu. Men det kan vara svårt med den­na goda gry­not­to, en risot­to lagad på nor­dis­ka full­korn istäl­let för ris.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_368.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_368.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_368.mangd, receptData.blockId_368.ingrediensPlural, ) } 1 -- rödlök eller 2 schalottenlökar
  • ${ receptData.blockId_2238.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2238.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2238.mangd) } ${ receptData.blockId_2238.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2238.mangd) } ${ receptData.blockId_2238.ingrediens } 1 bit rotselleri, ca 100 g CityGross
  • ${ receptData.blockId_371.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_371.enhet | vuePlura( receptData.blockId_371.mangd) } ${ receptData.blockId_371.textFore | vuePlura( receptData.blockId_371.mangd) } ${ receptData.blockId_371.ingrediens } 1.50 msk oliv- eller rapsolja
  • ${ receptData.blockId_2239.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2239.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2239.mangd) } ${ receptData.blockId_2239.ingrediens } 3.50 dl Okivi Fyra nordiska fullkornsgryn (ca 4 dl kokta) Mathem
  • ${ receptData.blockId_2240.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2240.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2240.mangd) } ${ receptData.blockId_2240.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2240.mangd) } ${ receptData.blockId_2240.ingrediens } 1 dl vitt vin eller matlagningsvin CityGross
  • ${ receptData.blockId_375.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_375.textFore | vuePlura( receptData.blockId_375.mangd) } ${ receptData.blockId_375.ingrediens } 1 -- tärning kyckling- eller grönsaks- buljong
  • ${ receptData.blockId_376.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_376.enhet | vuePlura( receptData.blockId_376.mangd) } ${ receptData.blockId_376.ingrediens } 4 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_377.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_377.enhet | vuePlura( receptData.blockId_377.mangd) } ${ receptData.blockId_377.textFore | vuePlura( receptData.blockId_377.mangd) } ${ receptData.blockId_377.ingrediens } 1 dl riven parmesan
  • ${ receptData.blockId_2447.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2447.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2447.mangd) } ${ receptData.blockId_2447.ingrediens } 4 msk vispgrädde

Till servering:

  • ${ receptData.blockId_2253.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2253.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2253.mangd) } ${ receptData.blockId_2253.ingrediens } 8 -- stjälkar färsk sparris (150 gram) CityGross
  • ${ receptData.blockId_2254.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2254.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2254.mangd) } ${ receptData.blockId_2254.ingrediens } 1 -- liten rödlök eller 1 schalottenlök CityGross
  • ${ receptData.blockId_2255.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2255.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2255.mangd) } ${ receptData.blockId_2255.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2255.mangd) } ${ receptData.blockId_2255.ingrediens } 200 g svamp, t ex Karl Johan, champinjoner eller trattkantareller CityGross
  • ${ receptData.blockId_2256.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2256.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2256.mangd) } ${ receptData.blockId_2256.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2256.mangd) } ${ receptData.blockId_2256.ingrediens } 1 msk oliv-eller rapsolja till stekning CityGross
  • Okinordiska krispiga grönkålschips, se recept

Tillbehör

Grönkålschips


Gör såhär:

Skala och hacka löken och rotsellerin fint.

Fräs lök och selleri i oljan tills de mjuknat. Häll i fullkornen och låt fräsa ytterligare några minuter.

Tillsätt vinet och smulad buljongtärning. Rör om så att buljongen löser upp sig. Rör ner grädden och den rivna parmesanosten. Smaka av med peppar. Stäng av värmen och låt stå under lock medan du förbereder grönsakerna:

Skölj sparrisen och bryt bort den nedersta grova delen. Skär sparrisen i bitar, spara gärna de yttersta knopparna till dekoration.

Skala löken och skiva den tunt. Skölj och skiva svampen. Låt lök och svamp fräsa och få lite färg. Lägg i sparrisbitarna och låt dem fräsa med en stund.

Rör i hälften av grönsaksblandningen i grynotton.

Lägg upp grynotton på varma tallrikar och fördela resten av den frästa blandningen ovanpå. Toppa med nymald svartpeppar och servera gärna med krispiga grönkålschips, se recept.

Tips!

Okinordisk Grynottotto på fullkorn kan varias i det oändliga! Variera kryddningen genom att t ex lägga till olika örtkryddor, saffran eller curry. Och byt ut tillbehören mot t ex andra grönsaker, baljväxter och/eller olika svampsorter. Okinordisk Grynnotto passar även utmärkt till t ex kyckling, lax eller Okivi kycklingköttbullar.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2093
Energi kcal: 499
Fett: 24,8g
Mättat fett: 7,6g
Kolhydrater: 48,1g
Sockerarter: 6,9g
Fiber: 4,9g
Protein: 14,5g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information