Kall­jäs­ta sol­ros­bröd

Vårt sol­ros­bröd är natur­ligt rikt på fiber och pro­te­in och sur­deg sän­ker GI-vär­det, vil­ket hjäl­per till att hål­la blod­sock­ret i balans. Odd­sen att du blir natur­lig och balan­se­rad är allt­så goda.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • 20 st
  • ${ receptData.blockId_5139.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5139.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5139.mangd) } ${ receptData.blockId_5139.ingrediens } 1 dl Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_5140.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5140.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5140.mangd) } ${ receptData.blockId_5140.ingrediens } 0.25 g jäst
  • ${ receptData.blockId_5141.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5141.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5141.mangd) } ${ receptData.blockId_5141.ingrediens } 1 -- påse kronjäst rågsurdeg eller 150 g hemgjord
  • ${ receptData.blockId_5142.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5142.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5142.mangd) } ${ receptData.blockId_5142.textFore | vuePlura( receptData.blockId_5142.mangd) } ${ receptData.blockId_5142.ingrediens } 7 dl kallt vatten
  • ${ receptData.blockId_5143.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5143.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5143.mangd) } ${ receptData.blockId_5143.ingrediens } 1 msk hela linfrön
  • ${ receptData.blockId_5144.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5144.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5144.mangd) } ${ receptData.blockId_5144.ingrediens } 2 msk solroskärnor +2 msk till topping
  • ${ receptData.blockId_5145.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5145.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5145.mangd) } ${ receptData.blockId_5145.ingrediens } 1 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_5146.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5146.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5146.mangd) } ${ receptData.blockId_5146.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_5147.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5147.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5147.mangd) } ${ receptData.blockId_5147.ingrediens } 7 dl rågsikt
  • ${ receptData.blockId_5148.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5148.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5148.mangd) } ${ receptData.blockId_5148.ingrediens } 6 dl grahamsmjöl
  • ${ receptData.blockId_5149.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5149.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5149.mangd) } ${ receptData.blockId_5149.ingrediens } 2 dl vetemjöl

Gör så här:

Dag 1:

Koka fullkornen enligt anvisningar på förpackningen. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt surdegen. Häll ner lite av vattnet och rör om så att jästen löser sig. Häll på resten av vattnet och rör om. Blanda ner fullkorn, linfrön, solroskärnor olja och salt.

Tillsätt mjölet och blanda ihop till en deg. Den ska vara ganska kladdig. Täck med plastfolie och ställ in bunken i kylen under natten.

Dag 2:

Sätt ugnen på 225 grader. Ta fram degen och häll upp den på mjölat bakbord. Häll över lite mjöl och skär degen i bitar och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Strö över lite solroskärnor. Låt jäsa 30 minuter under bakduk.

Grädda bröden mitt i ugnen ca 25-30 minuter. Låt svalna på galler

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 750,79
Energi kcal: 179,43
Fett: 3,42g
Mättat fett: 0,35g
Kolhydrater: 29,29g
Sockerarter: 0,41g
Fiber: 4,65g
Protein: 5,21g

Fler goda recept