Kött­bul­lar med din­kel­sal­lad och ros­ta­de rot­fruk­ter

En svensk klas­si­ker där vi bytt ut nöt- eller bland­färs mot kyck­ling­färs och hirs. Hirs är ett små­fr­ö­igt sädesslag med anor från sten­ål­dern. Det gör att kött­bul­lar­na blir extra saf­ti­ga, smak­ri­ka och ändå behål­ler ett högt pro­te­i­nin­ne­håll. Hirs är även ett per­fekt alter­na­tiv till både ris och pota­tis eller i gröt, sop­por och sallader.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_1585.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1585.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1585.mangd) } ${ receptData.blockId_1585.ingrediens } 250 g kycklingfärs
  • ${ receptData.blockId_1586.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1586.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1586.mangd) } ${ receptData.blockId_1586.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1586.mangd) } ${ receptData.blockId_1586.ingrediens } 0.50 dl okokt hirs CityGross
  • ${ receptData.blockId_1587.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1587.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_1587.mangd, receptData.blockId_1587.ingrediensPlural, ) } 1 -- gul lök
  • ${ receptData.blockId_1588.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1588.ingrediens } 1 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_1589.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1589.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1589.mangd) } ${ receptData.blockId_1589.ingrediens } 1 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_1590.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1590.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1590.mangd) } ${ receptData.blockId_1590.ingrediens } 1 tsk tomatpuré
  • ${ receptData.blockId_1591.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1591.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1591.mangd) } ${ receptData.blockId_1591.ingrediens } 1 krm svartpeppar
  • rapsolja att steka i

Dinkelsallad

  • ${ receptData.blockId_1595.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1595.ingrediens } 4 -- morötter
  • ${ receptData.blockId_1596.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1596.ingrediens } 4 -- palsternackor
  • ${ receptData.blockId_2058.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2058.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2058.mangd) } ${ receptData.blockId_2058.ingrediens } 1 -- röd lök CityGross
  • ${ receptData.blockId_1597.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1597.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1597.mangd) } ${ receptData.blockId_1597.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1597.mangd) } ${ receptData.blockId_1597.ingrediens } 1.5 dl okokta dinkelkorn ( 3 dl kokta) CityGross
  • ${ receptData.blockId_1598.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1598.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1598.mangd) } ${ receptData.blockId_1598.ingrediens } 1 -- broccolihuvud ( ca 250 g) CityGross
  • ${ receptData.blockId_1599.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1599.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1599.mangd) } ${ receptData.blockId_1599.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1599.mangd) } ${ receptData.blockId_1599.ingrediens } 1 msk hackad persilja CityGross

Dressing

  • ${ receptData.blockId_1601.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1601.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1601.mangd) } ${ receptData.blockId_1601.ingrediens } 0.5 dl rapsolja
  • ${ receptData.blockId_1602.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1602.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1602.mangd) } ${ receptData.blockId_1602.ingrediens } 0.5 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_1603.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1603.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1603.mangd) } ${ receptData.blockId_1603.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1603.mangd) } ${ receptData.blockId_1603.ingrediens } 0.5 dl vit balsamvinäger CityGross
  • ${ receptData.blockId_1604.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1604.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1604.mangd) } ${ receptData.blockId_1604.ingrediens } 1 msk dijonsenap
  • ${ receptData.blockId_1605.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1605.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1605.mangd) } ${ receptData.blockId_1605.ingrediens } 1 -- liten vitlöksklyfta CityGross
  • ${ receptData.blockId_1606.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1606.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1606.mangd) } ${ receptData.blockId_1606.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1606.mangd) } ${ receptData.blockId_1606.ingrediens } 1 dl blandade örter som dill, persilja och gräslök CityGross

Gör så här:
Koka dinkelkornen enligt anvisningar på förpackningen.

Koka hirsen enligt anvisningar på förpackningen, låt svalna.

Värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukterna och löken och skär dem i klyftor eller grova bitar. Lägg allt i en ugnsfast form och pensla med olja. Rosta i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg.

Blanda samtliga ingredienser till dressingen i en bägare.

Kör några varv med en stavmixer tills ingredienserna är väl fördelade.

Bryt broccolin i buketter och lägg i en matberedare. Kör i någon minut. Blanda broccolin med dinkelkornen, rotfrukterna och persilja.

Skala och finhacka löken. Blanda hirsen med kycklingfärs, ägg, lök, tomatpuré, salt och peppar (och smaksätt ev. med något av alternativen i tipsrutan) till en jämn smet.

Forma färsen till små köttbullar och stek dem på medelvärme i lite rapsolja tills de är gyllenbruna och helt genomstekta (ca 5 min)

Börja gärna måltiden med en skål grovskurna grönsaker som på bilden. Servera sen köttbullarna tillsammans med dinkelsalladen och ringla över dressingen.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2153,95
Energi kcal: 515,18
Fett: 25,54g
Mättat fett: 5,05g
Kolhydrater: 44,76g
Sockerarter: 17,17g
Fiber: 10,5g
Protein: 20,43g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information