Kött­bul­lar med din­kel­sal­lad och ros­ta­de rot­fruk­ter

En svensk klas­si­ker där vi bytt ut nöt- eller bland­färs mot kyck­ling­färs och hirs. Hirs är ett små­fr­ö­igt sädesslag med anor från sten­ål­dern. Det gör att kött­bul­lar­na blir extra saf­ti­ga, smak­ri­ka och ändå behål­ler ett högt pro­te­i­nin­ne­håll. Hirs är även ett per­fekt alter­na­tiv till både ris och pota­tis eller i gröt, sop­por och sallader.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_1585.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1585.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1585.mangd) } ${ receptData.blockId_1585.ingrediens } 250 g kycklingfärs
  • ${ receptData.blockId_1586.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1586.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1586.mangd) } ${ receptData.blockId_1586.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1586.mangd) } ${ receptData.blockId_1586.ingrediens } 0.50 dl okokt hirs Julrecept
  • ${ receptData.blockId_1587.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1587.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_1587.mangd, receptData.blockId_1587.ingrediensPlural, ) } 1 -- gul lök
  • ${ receptData.blockId_1588.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1588.ingrediens } 1 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_1589.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1589.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1589.mangd) } ${ receptData.blockId_1589.ingrediens } 1 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_1590.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1590.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1590.mangd) } ${ receptData.blockId_1590.ingrediens } 1 tsk tomatpuré
  • ${ receptData.blockId_1591.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1591.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1591.mangd) } ${ receptData.blockId_1591.ingrediens } 1 krm svartpeppar
  • rapsolja att steka i

Dinkelsallad

  • ${ receptData.blockId_1595.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1595.ingrediens } 4 -- morötter
  • ${ receptData.blockId_1596.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1596.ingrediens } 4 -- palsternackor
  • ${ receptData.blockId_2058.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2058.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2058.mangd) } ${ receptData.blockId_2058.ingrediens } 1 -- röd lök Julrecept
  • ${ receptData.blockId_1597.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1597.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1597.mangd) } ${ receptData.blockId_1597.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1597.mangd) } ${ receptData.blockId_1597.ingrediens } 1.5 dl okokta dinkelkorn ( 3 dl kokta) Julrecept
  • ${ receptData.blockId_1598.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1598.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1598.mangd) } ${ receptData.blockId_1598.ingrediens } 1 -- broccolihuvud ( ca 250 g) Julrecept
  • ${ receptData.blockId_1599.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1599.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1599.mangd) } ${ receptData.blockId_1599.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1599.mangd) } ${ receptData.blockId_1599.ingrediens } 1 msk hackad persilja Julrecept

Dressing

  • ${ receptData.blockId_1601.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1601.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1601.mangd) } ${ receptData.blockId_1601.ingrediens } 0.5 dl rapsolja
  • ${ receptData.blockId_1602.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1602.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1602.mangd) } ${ receptData.blockId_1602.ingrediens } 0.5 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_1603.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1603.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1603.mangd) } ${ receptData.blockId_1603.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1603.mangd) } ${ receptData.blockId_1603.ingrediens } 0.5 dl vit balsamvinäger Julrecept
  • ${ receptData.blockId_1604.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1604.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1604.mangd) } ${ receptData.blockId_1604.ingrediens } 1 msk dijonsenap
  • ${ receptData.blockId_1605.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1605.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1605.mangd) } ${ receptData.blockId_1605.ingrediens } 1 -- liten vitlöksklyfta Julrecept
  • ${ receptData.blockId_1606.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1606.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1606.mangd) } ${ receptData.blockId_1606.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1606.mangd) } ${ receptData.blockId_1606.ingrediens } 1 dl blandade örter som dill, persilja och gräslök Julrecept

Gör så här:
Koka dinkelkornen enligt anvisningar på förpackningen.

Koka hirsen enligt anvisningar på förpackningen, låt svalna.

Värm ugnen till 200 grader. Skala rotfrukterna och löken och skär dem i klyftor eller grova bitar. Lägg allt i en ugnsfast form och pensla med olja. Rosta i ugnen i ca 20 minuter tills de fått fin färg.

Blanda samtliga ingredienser till dressingen i en bägare.

Kör några varv med en stavmixer tills ingredienserna är väl fördelade.

Bryt broccolin i buketter och lägg i en matberedare. Kör i någon minut. Blanda broccolin med dinkelkornen, rotfrukterna och persilja.

Skala och finhacka löken. Blanda hirsen med kycklingfärs, ägg, lök, tomatpuré, salt och peppar (och smaksätt ev. med något av alternativen i tipsrutan) till en jämn smet.

Forma färsen till små köttbullar och stek dem på medelvärme i lite rapsolja tills de är gyllenbruna och helt genomstekta (ca 5 min)

Börja gärna måltiden med en skål grovskurna grönsaker som på bilden. Servera sen köttbullarna tillsammans med dinkelsalladen och ringla över dressingen.

Fler goda recept