Kål­dol­mar med ros­ta­de rot­fruk­ter

En svensk klas­si­ker från Tur­ki­et på nytt vis med inspi­ra­tion från Oki­na­wa. Den okinor­dis­ka maten är gränslös.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

    Kåldolmar:

  • ${ receptData.blockId_2166.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2166.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2166.mangd) } ${ receptData.blockId_2166.ingrediens } 1 dl Okivi Fyra nordiska fullkornsgryn Mathem
  • ${ receptData.blockId_2167.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2167.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2167.mangd) } ${ receptData.blockId_2167.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2167.mangd) } ${ receptData.blockId_2167.ingrediens } 1 dl vatten CityGross
  • ${ receptData.blockId_465.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_465.enhet | vuePlura( receptData.blockId_465.mangd) } ${ receptData.blockId_465.ingrediens } 400 g kycklingfärs
  • ${ receptData.blockId_475.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_475.enhet | vuePlura( receptData.blockId_475.mangd) } ${ receptData.blockId_475.ingrediens } 0.50 dl mjölk
  • ${ receptData.blockId_467.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_467.enhet | vuePlura( receptData.blockId_467.mangd) } ${ receptData.blockId_467.ingrediens } 1 tsk salt svart- eller vitpeppar
  • ${ receptData.blockId_471.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_471.textFore | vuePlura( receptData.blockId_471.mangd) } ${ receptData.blockId_471.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_471.mangd, receptData.blockId_471.ingrediensPlural, ) } 1 -- liten gul lök
  • ${ receptData.blockId_470.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_470.enhet | vuePlura( receptData.blockId_470.mangd) } ${ receptData.blockId_470.textFore | vuePlura( receptData.blockId_470.mangd) } ${ receptData.blockId_470.ingrediens } 100 g färska champinjoner
  • ${ receptData.blockId_472.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_472.enhet | vuePlura( receptData.blockId_472.mangd) } ${ receptData.blockId_472.ingrediens } 0.50 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_473.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_473.enhet | vuePlura( receptData.blockId_473.mangd) } ${ receptData.blockId_473.textFore | vuePlura( receptData.blockId_473.mangd) } ${ receptData.blockId_473.ingrediens } 12 st hela blad savoykål
  • ${ receptData.blockId_469.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_469.enhet | vuePlura( receptData.blockId_469.mangd) } ${ receptData.blockId_469.ingrediens } 0.50 msk tamarindsoja
  • ${ receptData.blockId_474.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_474.enhet | vuePlura( receptData.blockId_474.mangd) } ${ receptData.blockId_474.ingrediens } 1 msk rapsolja
  • Sås:

  • Sky från formen + ev. lite vatten
  • ${ receptData.blockId_2176.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2176.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2176.mangd) } ${ receptData.blockId_2176.ingrediens } 1 tsk CityGross potatismjöl eller Maizena
  • Peppar
  • Tamarindsoja

Tillbehör:

  • ${ receptData.blockId_2169.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2169.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2169.mangd) } ${ receptData.blockId_2169.ingrediens } 1 -- liten sötpotatis CityGross
  • ${ receptData.blockId_2170.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2170.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2170.mangd) } ${ receptData.blockId_2170.ingrediens } 2 -- små potatisar CityGross
  • ${ receptData.blockId_2171.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2171.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2171.mangd) } ${ receptData.blockId_2171.ingrediens } 1 -- -2 gula eller röda lökar CityGross
  • ${ receptData.blockId_2172.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2172.ingrediens } 2 -- rödbetor
  • ${ receptData.blockId_2173.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2173.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2173.mangd) } ${ receptData.blockId_2173.ingrediens } 1 msk rapsolja

Rårörda lingon:

  • ${ receptData.blockId_2181.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2181.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2181.mangd) } ${ receptData.blockId_2181.ingrediens } 1.5 dl CityGross frysta lingon
  • ${ receptData.blockId_2182.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2182.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2182.mangd) } ${ receptData.blockId_2182.ingrediens } 1 tsk honung

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader.

Lägg ner lingon i en skål tillsammans med honungen. Rör om några gånger tills lingonen tinat och allt blandats ihop.

Koka fullkornen enligt anvisningen på förpackningen. Låt stå under lock i 10 minuter.

Blanda kycklingfärs, de kokta fullkornen, mjölk, salt och peppar i en skål.

Finhacka löken och svampen. Bryn i oljan och blanda med färsen.

Skär bort mittstjälken och andra grova bitar från kålbladen och lägg ett par matskedar färssmet på varje blad. Vik in bladets sidor och rulla ihop till ett paket. Lägg kåldolmarna tätt med skarven nedåt i en form. Pensla med soja och olja.

Grädda i ugn, 200°, i ca 40 minuter. Vänd efter halva tiden, och ställ då också in grönsakstillbehören, se nedan. Täck med ugnsfolie om kåldolmarna tar för mycket färg.

Skär grönsakstillbehören i bitar, lägg de i en ugnssäker form, pensla dem med lite rapsolja och ställ in dem bredvid kåldolmarna när ca 20 min återstår. Rör om i grönsakerna efter ca 10 min.

Häll stekskyn från formen med kåldolmarna i en kastrull. Koka upp och späd med lite vatten om det behövs. Red med potatismjöl eller Maizena. Smaka av med tamarindsoja och peppar.

Lägg en spegel av sås på tallriken, lägg på kåldolmarna och de ugnsbakade grönsakerna och toppa med lite rårörda lingon.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 1884
Energi kcal: 454
Fett: 17,8g
Mättat fett: 3,4g
Kolhydrater: 41,5g
Sockerarter: 12,3g
Fiber: 7,5g
Protein: 26,9g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information