Vi har svårt att tro att hund­ra­å­ring­ar­na på Oki­na­wa, som inspi­re­rat den okinor­dis­ka maten, ald­rig unnar sig något gott. Där­för bju­der vi gär­na på efter­rätt utan till­satt socker.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_2872.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2872.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2872.mangd) } ${ receptData.blockId_2872.ingrediens } 8 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_2874.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2874.ingrediens } 1 -- vaniljstång
  • ${ receptData.blockId_2877.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2877.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2877.mangd) } ${ receptData.blockId_2877.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2877.mangd) } ${ receptData.blockId_2877.ingrediens } 1 bit ca 2 cm färsk ingefära
  • ${ receptData.blockId_2878.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2878.ingrediens } 1 -- citrongräs
  • rivet skal av en ${ receptData.blockId_3067.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3067.ingrediens } 0.50 -- lime
  • ${ receptData.blockId_3068.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3068.ingrediens } 1 -- kanelstång
  • ${ receptData.blockId_3069.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3069.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3069.mangd) } ${ receptData.blockId_3069.ingrediens } 2 krm kardemummakärnor
  • ${ receptData.blockId_2879.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2879.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2879.mangd) } ${ receptData.blockId_2879.ingrediens } 4 -- små päron (gärna Conference "lagom" mogna)

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden.

Skala ingefäran noga och skär i mindre bitar.

Ta bort det yttersta lagret på citrongräset och banka till det lite lätt med baksidan av en kniv.

Skölj limen och riv den fint.

Häll vattnet i en kastrull och tillsätt de alla ingredienser utom päronen.

Låt lagen koka upp och sedan sjuda i ca 10 – 15 minuter.

Skala päronen, dela de i fyra klyftor och ta bort kärnhuset.

Låt päronen sjuda i lagen tills de är mjuka, hur lång tid det tar beror helt på storleken på klyftorna, men ca 10-15 minuter.

Låt päronen kallna i lagen och de smakar godast efter några dagar i kylen.

Tips!

Om man vill ha extra färg på päronen kan man låta en näve blåbär koka med i lagen för lila päron, en näve lingon för rosa och lite saffran för gula.

Eftersom det inte är något socker i lagen är det viktigt att använda söta, smakrika päron som är lagom fasta.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 234,9
Energi kcal: 56,17
Fett: 0,17g
Mättat fett: 0,03g
Kolhydrater: 10,83g
Sockerarter: 7,63g
Fiber: 4,47g
Protein: 0,48g
Laktos: 0,0g

Fler goda recept