Vi har svårt att tro att hund­ra­å­ring­ar­na på Oki­na­wa, som inspi­re­rat den okinor­dis­ka maten, ald­rig unnar sig något gott. Där­för bju­der vi gär­na på efter­rätt utan till­satt socker.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_2872.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2872.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2872.mangd) } ${ receptData.blockId_2872.ingrediens } 8 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_2874.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2874.ingrediens } 1 -- vaniljstång
  • ${ receptData.blockId_2877.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2877.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2877.mangd) } ${ receptData.blockId_2877.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2877.mangd) } ${ receptData.blockId_2877.ingrediens } 1 bit ca 2 cm färsk ingefära
  • ${ receptData.blockId_2878.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2878.ingrediens } 1 -- citrongräs
  • rivet skal av en ${ receptData.blockId_3067.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3067.ingrediens } 0.50 -- lime
  • ${ receptData.blockId_3068.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3068.ingrediens } 1 -- kanelstång
  • ${ receptData.blockId_3069.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3069.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3069.mangd) } ${ receptData.blockId_3069.ingrediens } 2 krm kardemummakärnor
  • ${ receptData.blockId_2879.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2879.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2879.mangd) } ${ receptData.blockId_2879.ingrediens } 4 -- små päron (gärna Conference "lagom" mogna)

Gör så här:

Dela vaniljstången på längden.

Skala ingefäran noga och skär i mindre bitar.

Ta bort det yttersta lagret på citrongräset och banka till det lite lätt med baksidan av en kniv.

Skölj limen och riv den fint.

Häll vattnet i en kastrull och tillsätt de alla ingredienser utom päronen.

Låt lagen koka upp och sedan sjuda i ca 10 – 15 minuter.

Skala päronen, dela de i fyra klyftor och ta bort kärnhuset.

Låt päronen sjuda i lagen tills de är mjuka, hur lång tid det tar beror helt på storleken på klyftorna, men ca 10-15 minuter.

Låt päronen kallna i lagen och de smakar godast efter några dagar i kylen.

Tips!

Om man vill ha extra färg på päronen kan man låta en näve blåbär koka med i lagen för lila päron, en näve lingon för rosa och lite saffran för gula.

Eftersom det inte är något socker i lagen är det viktigt att använda söta, smakrika päron som är lagom fasta.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 234,9
Energi kcal: 56,17
Fett: 0,17g
Mättat fett: 0,03g
Kolhydrater: 10,83g
Sockerarter: 7,63g
Fiber: 4,47g
Protein: 0,48g
Laktos: 0,0g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information