Ugns­ba­kad lax med vårig full­korns­sal­lad och myn­tacrè­me

Var­för skrivs det inga lov­sång­er till lax? Den inne­hål­ler D-vita­min, pro­te­in och nyt­ti­ga fet­ter. Här har vi dess­utom lagt till fiber­ri­ka full­korn, citron med C-vita­min och en sym­fo­ni av sma­ker. Låter som ljuv musik, tyc­ker vi.
Beräknat för
6 personer
${ value }

Ingredienser

    Vårig fullkornssallad:

  • ${ receptData.blockId_4129.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4129.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4129.mangd) } ${ receptData.blockId_4129.ingrediens } 3 dl Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_4130.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4130.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4130.mangd) } ${ receptData.blockId_4130.ingrediens } 200 g sparris
  • ${ receptData.blockId_4131.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4131.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4131.mangd) } ${ receptData.blockId_4131.ingrediens } 200 g romanesco
  • ${ receptData.blockId_4132.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4132.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4132.mangd) } ${ receptData.blockId_4132.ingrediens } 1 -- knippa rädisor
  • ${ receptData.blockId_4133.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4133.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4133.mangd) } ${ receptData.blockId_4133.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4133.mangd) } ${ receptData.blockId_4133.ingrediens } 2 dl tärnad melon t ex Cantaloupe
  • ${ receptData.blockId_4134.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4134.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4134.mangd) } ${ receptData.blockId_4134.ingrediens } 65 g mangold
  • ${ receptData.blockId_4135.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4135.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4135.mangd) } ${ receptData.blockId_4135.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4135.mangd) } ${ receptData.blockId_4135.ingrediens } 1 msk klippt gräslök
  • Ugnsbakad lax:

  • ${ receptData.blockId_4137.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4137.ingrediens } 1 -- laxsida
  • ${ receptData.blockId_4138.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4138.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4138.mangd, receptData.blockId_4138.ingrediensPlural, ) } 1 -- citron skal och saft
  • ${ receptData.blockId_4139.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4139.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4139.mangd) } ${ receptData.blockId_4139.ingrediens } 1.50 tsk flingsalt
  • ${ receptData.blockId_4140.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4140.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4140.mangd) } ${ receptData.blockId_4140.ingrediens } 1 tsk rosépeppar
  • ${ receptData.blockId_4141.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4141.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4141.mangd, receptData.blockId_4141.ingrediensPlural, ) } 1 -- citron för dekoration

Citron och myntacremé

  • ${ receptData.blockId_4143.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4143.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4143.mangd) } ${ receptData.blockId_4143.ingrediens } 3 dl matyoghurt
  • ${ receptData.blockId_4144.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4144.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4144.mangd) } ${ receptData.blockId_4144.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4144.mangd) } ${ receptData.blockId_4144.ingrediens } 3 msk hackad mynta
  • ${ receptData.blockId_4145.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4145.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4145.mangd, receptData.blockId_4145.ingrediensPlural, ) } 0.75 -- citron skal och saft
  • ${ receptData.blockId_4146.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4146.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4146.mangd) } ${ receptData.blockId_4146.ingrediens } 1.5 krm salt
  • ${ receptData.blockId_4147.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4147.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4147.mangd) } ${ receptData.blockId_4147.ingrediens } 1.5 krm svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vårig fullkornssallad:

Koka fullkornen enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.

Skär bort ca 2 cm på sparrisstjälkarna. Lägg sparrisen i kokande lättsaltat vatten och koka dem knappt 2 minuter. Ta upp dem, låt dem kallna och dela dem i mindre bitar.

Bryt romanescon i små buketter. Skölj rädisorna och skiva dem tunt. Ta bort kärnor och skal från melonen och skär i bitar.

Skölj mangolden. Lägg upp fullkornen i en skål eller på ett fat.

Blanda ner sparris, romanesco, rädisor, mangold och melon. Strö över gräslök.

Ugnsbakad lax: Lägg laxen på ett folieark på en ugnsplåt och vik upp kanterna på folien runt laxen.

Skölj citronen och riv skalet fint. Dela citronen och pressa ur saften. Krossa rosépepparn i en mortel.

Häll på citronsaft och skal på citronen och krydda med salt och peppar. Skär den andra citronen i skivor och lägg de över laxen.

Ställ in i ugnen ca 20 minuter.

Tänk på att:

Den här måltiden är rik på protein och har låg kolhydratmängd, så om du behöver mer kolhydrater så kan du lägga till en smörgås med grönsaker på och /eller ta en frukt till efterrätt.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2397,9
Energi kcal: 571,86
Fett: 35,4g
Mättat fett: 8,15g
Kolhydrater: 14,34g
Sockerarter: 5g
Fiber: 3,3g
Protein: 43,54g

Fler goda recept