Ugns­ba­kad lax med full­korns­sal­lad och myn­tacrè­me

Var­för skrivs det inga lov­sång­er till lax? Den inne­hål­ler D‑vitamin, pro­te­in och nyt­ti­ga fet­ter. Här har vi dess­utom lagt till fiber­rik full­korns­hav­re, citron med C‑vitamin och en sym­fo­ni av sma­ker. Låter som ljuv musik, tyc­ker vi.
Beräknat för
6 personer
${ value }

Ingredienser

    Vårig fullkornssallad:

  • ${ receptData.blockId_9766.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_9766.enhet | vuePlura( receptData.blockId_9766.mangd) } ${ receptData.blockId_9766.ingrediens } 3 dl Okivi Nordisk fullkornshavre Mathem
  • ${ receptData.blockId_4130.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4130.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4130.mangd) } ${ receptData.blockId_4130.ingrediens } 200 g sparris
  • ${ receptData.blockId_4131.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4131.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4131.mangd) } ${ receptData.blockId_4131.ingrediens } 200 g romanesco
  • ${ receptData.blockId_4132.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4132.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4132.mangd) } ${ receptData.blockId_4132.ingrediens } 1 -- knippa rädisor
  • ${ receptData.blockId_4133.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4133.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4133.mangd) } ${ receptData.blockId_4133.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4133.mangd) } ${ receptData.blockId_4133.ingrediens } 2 dl tärnad melon t ex Cantaloupe
  • ${ receptData.blockId_4134.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4134.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4134.mangd) } ${ receptData.blockId_4134.ingrediens } 65 g mangold
  • ${ receptData.blockId_4135.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4135.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4135.mangd) } ${ receptData.blockId_4135.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4135.mangd) } ${ receptData.blockId_4135.ingrediens } 1 msk klippt gräslök
  • Ugnsbakad lax:

  • ${ receptData.blockId_4137.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4137.ingrediens } 1 -- laxsida ,ca 1 kg
  • ${ receptData.blockId_4138.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4138.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4138.mangd, receptData.blockId_4138.ingrediensPlural, ) } 1 -- citron skal och saft
  • ${ receptData.blockId_4139.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4139.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4139.mangd) } ${ receptData.blockId_4139.ingrediens } 1.50 tsk flingsalt
  • ${ receptData.blockId_4140.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4140.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4140.mangd) } ${ receptData.blockId_4140.ingrediens } 1 tsk rosépeppar
  • ${ receptData.blockId_4141.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4141.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4141.mangd, receptData.blockId_4141.ingrediensPlural, ) } 1 -- citron för dekoration

Citron och myntacremé

  • ${ receptData.blockId_4143.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4143.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4143.mangd) } ${ receptData.blockId_4143.ingrediens } 3 dl matyoghurt
  • ${ receptData.blockId_4144.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4144.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4144.mangd) } ${ receptData.blockId_4144.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4144.mangd) } ${ receptData.blockId_4144.ingrediens } 3 msk hackad mynta
  • ${ receptData.blockId_4145.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4145.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4145.mangd, receptData.blockId_4145.ingrediensPlural, ) } 0.75 -- citron skal och saft
  • ${ receptData.blockId_4146.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4146.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4146.mangd) } ${ receptData.blockId_4146.ingrediens } 1.5 krm salt
  • ${ receptData.blockId_4147.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4147.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4147.mangd) } ${ receptData.blockId_4147.ingrediens } 1.5 krm svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Vårig fullkornssallad:

Tillaga fullkornshavren enligt anvisning på förpackningen. Låt svalna.

Skär bort ca 2 cm på sparrisstjälkarna. Lägg sparrisen i kokande lättsaltat vatten och koka dem knappt 2 minuter. Ta upp dem, låt dem kallna och dela dem i mindre bitar.

Bryt romanescon i små buketter. Skölj rädisorna och skiva dem tunt. Ta bort kärnor och skal från melonen och skär i bitar.

Skölj mangolden. Lägg upp fullkornshavren i en skål eller på ett fat.

Blanda ner sparris, romanesco, rädisor, mangold och melon. Strö över gräslök.

Ugnsbakad lax: Lägg laxen på ett folieark på en ugnsplåt och vik upp kanterna på folien runt laxen.

Skölj citronen och riv skalet fint. Dela citronen och pressa ur saften. Krossa rosépepparn i en mortel.

Häll på citronsaft och skal på citronen och krydda med salt och peppar. Skär den andra citronen i skivor och lägg de över laxen.

Ställ in i ugnen ca 20 minuter.

Citron och myntacremé: Riv skalet fint på citronen och blanda ihop ingredienserna till myntacremén.

Tänk på....

Att den här måltiden är rik på protein och har låg kolhydratmängd, så om du behöver mer kolhydrater så kan du lägga till en smörgås med grönsaker på och /eller ta en frukt till efterrätt.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2397,9
Energi kcal: 571,86
Fett: 35,4g
Mättat fett: 8,15g
Kolhydrater: 14,34g
Sockerarter: 5g
Fiber: 3,3g
Protein: 43,54g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information