Gry­not­to med räkor och grö­na ärtor

Mat­fi­lo­so­fi från Oki­na­wa, recept från Nor­den och inspi­ra­tion från Ita­li­en. Resul­ta­tet är en vari­ant på risot­to med full­korn istäl­let för ris, som vi kal­lar grynotto.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_2925.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2925.ingrediens } 2 -- schalottenlökar
  • ${ receptData.blockId_2926.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2926.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2926.mangd) } ${ receptData.blockId_2926.ingrediens } 1 bit rotselleri , ca 100 g
  • ${ receptData.blockId_2927.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2927.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2927.mangd) } ${ receptData.blockId_2927.ingrediens } 1.50 msk olivolja
  • ${ receptData.blockId_3058.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3058.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3058.mangd) } ${ receptData.blockId_3058.ingrediens } 3.50 dl Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_2929.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2929.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2929.mangd) } ${ receptData.blockId_2929.ingrediens } 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • ${ receptData.blockId_2930.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2930.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2930.mangd) } ${ receptData.blockId_2930.ingrediens } 2 msk grönsaksfond
  • ${ receptData.blockId_2931.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2931.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2931.mangd) } ${ receptData.blockId_2931.ingrediens } 4 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_2932.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2932.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2932.mangd) } ${ receptData.blockId_2932.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2932.mangd) } ${ receptData.blockId_2932.ingrediens } 1 dl riven parmesan
  • ${ receptData.blockId_2933.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2933.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2933.mangd) } ${ receptData.blockId_2933.ingrediens } 4 msk vispgrädde
  • ${ receptData.blockId_2934.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2934.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2934.mangd) } ${ receptData.blockId_2934.ingrediens } 2 krm svartpeppar

Till servering:

  • ${ receptData.blockId_2936.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2936.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2936.mangd) } ${ receptData.blockId_2936.ingrediens } 65 g bladspenat
  • ${ receptData.blockId_2937.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2937.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2937.mangd) } ${ receptData.blockId_2937.ingrediens } 2 dl gröna ärtor
  • ${ receptData.blockId_2938.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2938.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2938.mangd) } ${ receptData.blockId_2938.ingrediens } 100 g räkor

Gör så här:

Skala och hacka löken och rotsellerin fint. Fräs lök och selleri i oljan tills de mjuknat ca 5 minuter. Häll i fullkornen och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt vinet och smulad buljongtärning. Rör om så att buljongen löser upp sig. Rör ner grädden och den rivna parmesanosten. Smaka av med peppar. Stäng av värmen och låt stå under lock i 5 minuter.

Lägg upp grynotton på varma tallrikar och fördela spenat, gröna ärtor och räkor ovanpå. Toppa med nymald svartpeppar.

Tips!

Okinordisk grynotto på fullkorn kan varieras i det oändliga. Variera t ex kryddningen med örtkryddor, saffran eller curry. Och byt ut tillbehören mot t ex andra grönsaker, baljväxter och/eller olika svampsorter. Grynotton passar även utmärkt till t ex kyckling, lax eller Okivi® kycklingköttbullar.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2132,18
Energi kcal: 511,47
Fett: 16,88g
Mättat fett: 6,92g
Kolhydrater: 58,89g
Sockerarter: 4,35g
Fiber: 11,77g
Protein: 20,54g
Laktos: 0,0g

Fler goda recept