Gry­not­to med räkor och grö­na ärtor

Mat­fi­lo­so­fi från Oki­na­wa, recept från Nor­den och inspi­ra­tion från Ita­li­en. Resul­ta­tet är en vari­ant på risot­to med full­korns­hav­re istäl­let för ris, som vi kal­lar grynotto.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_2925.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2925.ingrediens } 2 -- schalottenlökar
  • ${ receptData.blockId_2926.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2926.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2926.mangd) } ${ receptData.blockId_2926.ingrediens } 1 bit rotselleri , ca 100 g
  • ${ receptData.blockId_2927.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2927.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2927.mangd) } ${ receptData.blockId_2927.ingrediens } 1.50 msk olivolja
  • ${ receptData.blockId_5282.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5282.enhet | vuePlura( receptData.blockId_5282.mangd) } ${ receptData.blockId_5282.ingrediens } 3.50 dl Okivi Nordisk fullkornshavre Mathem
  • ${ receptData.blockId_2929.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2929.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2929.mangd) } ${ receptData.blockId_2929.ingrediens } 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
  • ${ receptData.blockId_5258.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_5258.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_5258.mangd, receptData.blockId_5258.ingrediensPlural, ) } 1 -- grönsaksbuljongtärning
  • ${ receptData.blockId_2931.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2931.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2931.mangd) } ${ receptData.blockId_2931.ingrediens } 4 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_2932.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2932.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2932.mangd) } ${ receptData.blockId_2932.textFore | vuePlura( receptData.blockId_2932.mangd) } ${ receptData.blockId_2932.ingrediens } 1 dl riven parmesan
  • ${ receptData.blockId_2933.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2933.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2933.mangd) } ${ receptData.blockId_2933.ingrediens } 4 msk vispgrädde
  • ${ receptData.blockId_2934.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2934.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2934.mangd) } ${ receptData.blockId_2934.ingrediens } 2 krm svartpeppar

Till servering:

  • ${ receptData.blockId_2936.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2936.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2936.mangd) } ${ receptData.blockId_2936.ingrediens } 65 g bladspenat
  • ${ receptData.blockId_2937.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2937.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2937.mangd) } ${ receptData.blockId_2937.ingrediens } 2 dl gröna ärtor
  • ${ receptData.blockId_2938.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_2938.enhet | vuePlura( receptData.blockId_2938.mangd) } ${ receptData.blockId_2938.ingrediens } 100 g räkor

Gör så här:

Skala och hacka löken och rotsellerin fint. Fräs lök och selleri i oljan tills de mjuknat ca 5 minuter. Häll i fullkornshavren och låt fräsa ytterligare några minuter. Tillsätt vinet, smulad buljongtärning och vatten. Rör om så att buljongen löser upp sig. Rör ner grädden och den rivna parmesanosten. Smaka av med peppar. Stäng av värmen och låt stå under lock i 5 minuter.

Lägg upp grynotton på varma tallrikar och fördela spenat, gröna ärtor och räkor ovanpå. Toppa med nymald svartpeppar.

Tips!

Okinordisk grynotto på fullkornshavre kan varieras i det oändliga. Variera t ex kryddningen med örtkryddor, saffran eller curry. Och byt ut tillbehören mot t ex andra grönsaker, baljväxter och/eller olika svampsorter. Grynotton passar även utmärkt till t ex kyckling, lax eller Okivi® kycklingköttbullar.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 1868,86
Energi kcal: 446,73
Fett: 18,19g
Mättat fett: 7,34g
Kolhydrater: 47,53g
Sockerarter: 5,6g
Fiber: 6,71g
Protein: 18,93g
Laktos: 0,0g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information