Gröt med hel hav­re och jord­gub­bar

En rik­tig fru­kost­klas­si­ker som ger den bäs­ta star­ten på dagen. Här har vi gjort en gröt på hel hav­re som är rik på fiber och pro­te­in. För att spa­ra tid på mor­go­nen så gör gär­na en stor sats dagen innan och ställ in i kylen, så har du en snabb fru­kost att bara vär­ma upp.
Beräknat för
2 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_1212.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1212.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1212.mangd) } ${ receptData.blockId_1212.ingrediens } 2 dl hel havre
  • ${ receptData.blockId_1213.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1213.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1213.mangd) } ${ receptData.blockId_1213.ingrediens } 4 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_3019.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3019.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3019.mangd) } ${ receptData.blockId_3019.ingrediens } 3 dl valfri mjölk
  • ${ receptData.blockId_1215.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1215.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1215.mangd) } ${ receptData.blockId_1215.ingrediens } 1 st kanelstång
  • ${ receptData.blockId_1216.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1216.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1216.mangd) } ${ receptData.blockId_1216.ingrediens } 1 krm vaniljpulver
  • 1 liten nypa salt
  • skivade jordgubbar

Gör så här:
Lägg havren i blöt under ca 8 timmar (t ex under natten).

Häll av vattnet och spara det till kokning av gröten.

Häll ner vatten, mjölk, hel havre, kanelstång och vaniljpulver i en kastrull och rör om.

Koka upp och låt gröten stå och koka i 45 minuter på svag värme. Rör om med jämna mellanrum.

Lägg upp gröten i skålar och garnera med skivade jordgubbar. Servera med valfri mjölk.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 1460,5
Energi kcal: 344,6
Fett: 7,46g
Mättat fett: 2,01g
Kolhydrater: 50,29g
Sockerarter: 10,34g
Fiber: 9,04g
Protein: 15,32g
Laktos: 0,0g

Fler goda recept