Grönkåls­sal­lad med apel­sin­dres­sing

Närings­rik, smak­full och färg­grann – pre­cis som de vita­la 100-åring­ar­na på Oki­na­wa vill ha sin sal­lad. Ställ den på jul­bor­det, så kom­mer de gär­na och äter.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_3343.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3343.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3343.mangd) } ${ receptData.blockId_3343.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3343.mangd) } ${ receptData.blockId_3343.ingrediens } 2 dl okokta Okivi Fyra nordiska fullkorn Mathem
  • ${ receptData.blockId_3344.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3344.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3344.mangd) } ${ receptData.blockId_3344.ingrediens } 0.50 msk lantbuljongpulver
  • ${ receptData.blockId_3345.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3345.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3345.mangd) } ${ receptData.blockId_3345.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3345.mangd) } ${ receptData.blockId_3345.ingrediens } 75 g repad grönkål
  • ${ receptData.blockId_3346.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3346.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3346.mangd) } ${ receptData.blockId_3346.textFore | vuePlura( receptData.blockId_3346.mangd) } ${ receptData.blockId_3346.ingrediens } 0.50 dl grovt hackade valnötter
  • ${ receptData.blockId_3347.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3347.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3347.mangd) } ${ receptData.blockId_3347.ingrediens } 200 g brysselkål
  • ${ receptData.blockId_3348.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3348.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_3348.mangd, receptData.blockId_3348.ingrediensPlural, ) } 1 -- vitlöksklyfta
  • ${ receptData.blockId_3349.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3349.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_3349.mangd, receptData.blockId_3349.ingrediensPlural, ) } 1 -- rödlök
  • ${ receptData.blockId_3350.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3350.ingrediens } 2 -- apelsiner
  • ${ receptData.blockId_3351.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3351.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3351.mangd) } ${ receptData.blockId_3351.ingrediens } 0.50 dl granatäpplekärnor
  • ${ receptData.blockId_3352.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3352.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3352.mangd) } ${ receptData.blockId_3352.ingrediens } 1 tsk rapsolja

Apelsindressing:

  • Rivet skal och 1 msk saft från ${ receptData.blockId_3354.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3354.ingrediens } 1 -- apelsin
  • ${ receptData.blockId_3355.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3355.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3355.mangd) } ${ receptData.blockId_3355.ingrediens } 1 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_3356.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3356.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3356.mangd) } ${ receptData.blockId_3356.ingrediens } 1 tsk vitvinsvinäger
  • ${ receptData.blockId_3358.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3358.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3358.mangd) } ${ receptData.blockId_3358.ingrediens } 1 krm salt
  • ${ receptData.blockId_3359.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_3359.enhet | vuePlura( receptData.blockId_3359.mangd) } ${ receptData.blockId_3359.ingrediens } 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Koka fullkornen enligt anvisningar på förpackningen tillsammans med buljongpulvret.

Gör under tiden Apelsindressingen: blanda apelsinsaft, apelsinskal, rapsolja, vinäger, salt och peppar i en skål.

Skär grönkålen i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och häll halva mängden av dressingen över grönkålen och massera in den i kålen.

Rosta valnötterna lätt i en het panna några minuter utan att de blir brända.

Ansa brysselkålen, skär bort roten och dela den i fyra delar. Skala vitlöken och rödlöken och skär dem i tunna skivor.

Hetta upp en stekpanna med lite rapsolja och fräs brysselkål, vitlök och rödlök tills de mjuknar.

Skär bort skalet från apelsinen med en vass kniv, se till att även det vita går bort. Skär ut skinnfria klyftor. Dela granatäpplet på hälften och gröp ur kärnorna.

Lägg i allt i skålen tillsammans med grönkålen, häll på resten av dressingen och blanda om.

Strö valnötterna över salladen.


Tips!
Det går även bra att använda frysta granatäpplekärnor.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 1108,13
Energi kcal: 264,76
Fett: 6,96g
Mättat fett: 0,7g
Kolhydrater: 38,38g
Sockerarter: 11,41g
Fiber: 9,26g
Protein: 7,31g

Fler goda recept