Här har vi ersatt mjö­let med svar­ta bönor som är rika på pro­te­in och fiber. Resul­ta­tet blir här­li­ga, fyl­li­ga och saf­ti­ga brow­ni­es. Beräk­nat för 24 st.

Ingredienser

  • ${ receptData.blockId_1312.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1312.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1312.mangd) } ${ receptData.blockId_1312.ingrediens } 230 g svarta bönor (avrunnen vikt)
  • ${ receptData.blockId_1313.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1313.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1313.mangd) } ${ receptData.blockId_1313.ingrediens } 1 dl solroskärnor
  • ${ receptData.blockId_1314.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1314.ingrediens } 2 -- ägg
  • ${ receptData.blockId_1315.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1315.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1315.mangd) } ${ receptData.blockId_1315.ingrediens } 2 msk rapsolja
  • ${ receptData.blockId_1316.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1316.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1316.mangd) } ${ receptData.blockId_1316.ingrediens } 4 msk kakao
  • ${ receptData.blockId_1317.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1317.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1317.mangd) } ${ receptData.blockId_1317.ingrediens } 100 g mörk choklad 70 %
  • ${ receptData.blockId_1318.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1318.ingrediens } 8 -- torkade katrinplommon
  • ${ receptData.blockId_1319.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1319.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1319.mangd) } ${ receptData.blockId_1319.ingrediens } 2 msk strösocker
  • ${ receptData.blockId_1320.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1320.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1320.mangd) } ${ receptData.blockId_1320.ingrediens } 2 tsk vaniljsocker
  • ${ receptData.blockId_1321.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1321.enhet | vuePlura( receptData.blockId_1321.mangd) } ${ receptData.blockId_1321.ingrediens } 1 tsk bakpulver
  • ${ receptData.blockId_1322.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_1322.textFore | vuePlura( receptData.blockId_1322.mangd) } ${ receptData.blockId_1322.ingrediens } 1 -- nypa salt
  • lite kakao

Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader.

Mixa bönor, solrosfrön, katrinplommon, ägg och olja till en jämn smet. Låt stå och svälla en stund. Lägg folie eller bakplåtspapper i en liten ugnsform (ca 20x20 cm) och pensla med rapsolja.

Blanda kakao, socker, vaniljsocker, bakpulver och salt i en skål. Rör ihop bönsmeten med de torra ingredienserna.

Smält chokladen över ett vattenbad och rör ner den i smeten.

Bred ut smeten i formen till en jämn fyrkant, Stryk gärna med lite vatten överst för att få en slät yta.

Grädda kakan i ugnen ca 15 minuter.

Låt svalna något, och skär sedan kakan i rutor. Pudra över lite kakao om du vill.

Servera gärna tillsammans med färska hallon och kanske en liten klick turkisk eller grekisk yoghurt.

Tips! Baka gärna dagen innan, eller åtminstone några timmar innan den ska serveras – den blir ännu saftigare och godare när den fått vila.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 445,3
Energi kcal: 106,83
Fett: 5,33g
Mättat fett: 1,62g
Kolhydrater: 10,95g
Sockerarter: 6,83g
Fiber: 1,93g
Protein: 2,74g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information