Citron-och röd­betska­ka

Vis­sa ingre­di­en­ser känns först inte själv­kla­ra, men visar sig snabbt vara per­fek­ta för bak­verk. Vi säger bara morots- och ost­ka­ka. Och nu säger vi rödbetskaka.

Ingredienser

  • 24 bitar
  • ${ receptData.blockId_4605.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4605.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4605.mangd) } ${ receptData.blockId_4605.ingrediens } 1 tsk rapsolja till formen
  • ${ receptData.blockId_4606.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4606.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4606.mangd) } ${ receptData.blockId_4606.ingrediens } 2.50 dl grahamsmjöl
  • ${ receptData.blockId_4607.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4607.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4607.mangd) } ${ receptData.blockId_4607.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_4696.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4696.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4696.mangd) } ${ receptData.blockId_4696.ingrediens } 1 tsk bakpulver
  • ${ receptData.blockId_4609.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4609.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4609.mangd) } ${ receptData.blockId_4609.ingrediens } 1 tsk vaniljsocker
  • ${ receptData.blockId_4610.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4610.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4610.mangd) } ${ receptData.blockId_4610.ingrediens } 3 msk strösocker
  • ${ receptData.blockId_4611.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4611.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4611.mangd, receptData.blockId_4611.ingrediensPlural, ) } 1 -- citron skal och saft
  • ${ receptData.blockId_4612.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4612.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4612.mangd) } ${ receptData.blockId_4612.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4612.mangd) } ${ receptData.blockId_4612.ingrediens } 2 dl finrivna rödbetor
  • ${ receptData.blockId_4613.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4613.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4613.mangd) } ${ receptData.blockId_4613.ingrediens } 1.25 dl vatten
  • ${ receptData.blockId_4614.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4614.ingrediens } 2 -- ägg
  • Garnering:

  • ${ receptData.blockId_4617.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4617.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4617.mangd) } ${ receptData.blockId_4617.ingrediens } 0.50 tsk florsocker
  • Citronzest
  • Färska ätbara blommor

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj en brödform, 1 ½ liter, med lite rapsolja. Täck botten med en bit bakplåtspapper.

Blanda de torra ingredienserna i en skål.

Skölj citronen, riv skalet fint och pressa ur citronsaften i en skål.

Blanda rödbetor, vatten, citron och ägg i en bunke. Tillsätt citronskal och saft och rör försiktigt ner de torra ingredienserna.

Häll smeten i formen. Ställ den mitt i ugnen och grädda ca 40 minuter.

Kontrollera med en provsticka att kakan är klar, dvs att stickan inte är kladdig.

Stjälp upp kakan ur formen. Låt svalna under bakduk.

Pudra över lite florsocker och dekorera med citronzest. Garnera med färska blåbär eller andra bär.

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 171,48
Energi kcal: 40,56
Fett: 0,78g
Mättat fett: 0,17g
Kolhydrater: 6,71g
Sockerarter: 2,7g
Fiber: 0,84g
Protein: 1,25g

Fler goda recept

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information