Bön­bol­lar med råris och groddsal­lad

Sugen på något veganskt? Grat­tis, då har du valt rätt recept. Vi gör bön­bol­lar på svar­ta bönor och får både C-vita­min och pro­te­in på köpet. Och så lite fiber från full­korn, det är ju okinordiskt.
Beräknat för
4 personer
${ value }

Ingredienser

    Groddsallad:

  • ${ receptData.blockId_4303.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4303.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4303.mangd) } ${ receptData.blockId_4303.ingrediens } 65 g ruccolasallad
  • ${ receptData.blockId_4304.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4304.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4304.mangd) } ${ receptData.blockId_4304.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4304.mangd) } ${ receptData.blockId_4304.ingrediens } 50 g valfria groddar t ex böngroddar
  • ${ receptData.blockId_4305.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4305.ingrediens } 1 -- grapefrukt
  • ${ receptData.blockId_4306.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4306.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4306.mangd) } ${ receptData.blockId_4306.ingrediens } 1 msk Okivi Fullkornskrisp Mathem
  • Bönbollar:

  • ${ receptData.blockId_4308.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4308.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4308.mangd) } ${ receptData.blockId_4308.ingrediens } 1 -- paket kokta svarta bönor 380 g (230 g avrunnen vikt)
  • ${ receptData.blockId_4309.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4309.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4309.mangd, receptData.blockId_4309.ingrediensPlural, ) } 1 -- gul lök
  • ${ receptData.blockId_4310.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4310.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4310.mangd) } ${ receptData.blockId_4310.ingrediens } 0.50 dl solroskärnor
  • ${ receptData.blockId_4311.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4311.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4311.mangd) } ${ receptData.blockId_4311.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4311.mangd, receptData.blockId_4311.ingrediensPlural, ) } 1 -- pressad vitlöksklyfta
  • ${ receptData.blockId_4312.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4312.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4312.mangd) } ${ receptData.blockId_4312.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4312.mangd) } ${ receptData.blockId_4312.ingrediens } 0.50 dl hackad persilja
  • ${ receptData.blockId_4313.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4313.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4313.mangd) } ${ receptData.blockId_4313.ingrediens } 1 tsk spiskummin
  • ${ receptData.blockId_4314.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4314.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4314.mangd) } ${ receptData.blockId_4314.ingrediens } 1 krm chilipulver
  • ${ receptData.blockId_4315.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4315.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4315.mangd) } ${ receptData.blockId_4315.ingrediens } 0.50 tsk salt
  • ${ receptData.blockId_4316.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4316.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4316.mangd) } ${ receptData.blockId_4316.ingrediens } 1 dl rismjöl
  • ${ receptData.blockId_4317.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4317.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4317.mangd) } ${ receptData.blockId_4317.ingrediens } 2 msk rapsolja

Till servering:

  • ${ receptData.blockId_4329.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4329.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4329.mangd) } ${ receptData.blockId_4329.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4329.mangd) } ${ receptData.blockId_4329.ingrediens } 1.5 dl okokt råris (3 dl kokt)
  • Citron och myntacremé:

  • ${ receptData.blockId_4323.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4323.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4323.mangd) } ${ receptData.blockId_4323.ingrediens } 2 dl matyoghurt
  • ${ receptData.blockId_4324.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4324.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4324.mangd) } ${ receptData.blockId_4324.textFore | vuePlura( receptData.blockId_4324.mangd) } ${ receptData.blockId_4324.ingrediens } 2 msk hackad mynta
  • ${ receptData.blockId_4325.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4325.ingrediens | ingrediensPlura(receptData.blockId_4325.mangd, receptData.blockId_4325.ingrediensPlural, ) } 0.5 -- citron skal och saft
  • ${ receptData.blockId_4326.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4326.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4326.mangd) } ${ receptData.blockId_4326.ingrediens } 1 krm salt
  • ${ receptData.blockId_4327.mangd | niceNumbers } ${ receptData.blockId_4327.enhet | vuePlura( receptData.blockId_4327.mangd) } ${ receptData.blockId_4327.ingrediens } 1 krm svartpeppar

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

Groddsallad: Skölj ruccolan och lägg den på ett fat. Blanda ner groddar.

Skär bort skalet från grapen med en vass kniv. Se till att även det vita försvinner. Skär ut skinnfria klyftor och blanda dem med salladen.

Toppa med fullkornskrisp.

Bönbollar: Häll av vattnet från bönorna och skölj dem i kallt vatten.

Skala löken och skär den i grova bitar. Mixa bönor, lök, solroskärnor, vitlök, kryddor och rismjöl.

Forma smeten till bollar. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek bollarna på medelvärme ca 3-4 min på varje sida.

Blanda ihop ingredienserna till citron och myntacremén i en skål.

Servera!

Näringsvärde per portion
Energi kJ: 2462,06
Energi kcal: 584,64
Fett: 18,07g
Mättat fett: 2,9g
Kolhydrater: 84,67g
Sockerarter: 7,57g
Fiber: 6,79g
Protein: 17,03g

Fler goda recept