Lägg till vetenskap

På den japanska ön Okinawa är det ingen stor nyhet när någon fyller 100 år. Det är det så många som gör. Att vi påstår det så tvärsäkert beror på att detta förmodligen är världens mest väldokumenterade folk.

Lägg till vetenskap

Sedan 1975 har the Okinawan Centarian Study, som finansieras av det japanska hälsodepartementet, följt mer än 900 hundraåringar på ön. Det finns med andra ord papper på att Okinawa är en är de platser där man lever längst i världen.

Studien visar att skälen till att invånarna på Okinawa lever längre bland annat finns i maten. Men det beror också på att de rör sig mycket, umgås med vänner och bekanta, stressar mindre samt god hälso- och sjukvård.

Referenser:
  1. Willcox B, Willcox C, Suzuki M. Okinawa Centenarian study; https://orcls.org
  2. Willcox B, Willcox C, Suzuki M. The Okinawa program, 2001
  3. Darwiche et al. Food & Nutrition Research 2016, 60: 32594 - http://dx.doi.org/10.3402/fnr....
  4. Ohlsson et al., J Diabetes Metab 2017, 8:3, DOI: 10.4172/2155-6156.1000733, https://www.omicsonline.org/op...
  5. Holmer H et al. Int J Mol Sci. 2018 Jul; 19(7): 1949 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073471/

Okinawa har flest 100-åringar - nu är maten översatt till svenska

I radioprogrammet Meny i P1 har journalisten Tomas Tengby djupdykt i hur man lever och vad man äter på Okinawa, som är en så kallad blå zon och en av de platser i världen där människor lever som längst.

I avsnittet reser han till forskningscentret Igelösa Life Science i Skåne för att ta reda på mer om hur kosten på Okinawa har översatts till våra nordiska råvaror – den okinordiska maten – och det med fantastiska resultat.

Ät som på Okinawa

Lägg till vetenskap

Den långlivade befolkningen på Okinawa äter mycket grönsaker i säsong, hela gryn, varvat med baljväxter, frukt, fisk och skaldjur, ägg och lite olja. Maten är mycket närings- och fiberrik men inte så energirik som vår vanliga mat. De snålar på rött kött, fett, feta mejerivaror, socker, vitt mjöl och alkohol. De dricker främst vatten och te. Dessutom äter de långsamt och slutar tidigt, så att de inte blir proppmätta. Nu har vi tagit hit deras matfilosofi, så att du kan äta och leva den med smaker och råvaror som vi gillar här i Norden.

Ät mycket grönsaker, rotfrukter, bönor och linser, hela gryn, korn och fullkorn. Gärna fisk, skaldjur, fågel och ägg också. Använd vegetabiliska oljor, t ex raps- och olivolja. Lägg till frukt, bär, nötter och mandlar. Skär ned på socker, vitt mjöl och bröd, rött kött, chark och feta mejeriprodukter.

Den okinordiska maten

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information