Arbetar du med hälsa, vård och omsorg?

Här kan du som jobbar inom vårdprofessionen läsa mer om den vetenskapliga bakgrunden till den okinordiska maten, i studier kallad The Okinawan-based Nordic Diet, samt andra intressanta artiklar inom området mat och hälsa.

Klicka på studierna för snabblänkning. Annars läs vidare nedan.

Arbetar du inom vården?

Denna information riktar sig till personal inom vården

The Okinawa Centenarian study

Willcox B, Willcox C, Suzuki M.
Arbetar du med hälsa, vård och omsorg?

Okinawa har en av världens mest långlivade befolkning. Det är en av de platser i världen som har flest 100-åringar per 100.000 invånare och som tillhör en av de fem blå zonerna. Sedan 1879 har ett omfattande familjeregister, Koseki, registrerat invånarnas hälsa och 1975 påbörjades The Okinawa Centenarian study, där man idag har studerat mer än 900 st 100-åringar.

Grundpelare för den hälsosamma livsstilen på Okinawa:

  • Kosthållningen
  • Fysisk aktivitet
  • God anpassningsförmåga – resiliens – som bl a bidrar till låg stress & en positiv livsåskådning
  • Starka sociala sammanhang
  • Integrerad vård från öst och väst


Typiskt för äldre Okinawa-bor:

  • Bra artärer
  • Låg grad av hjärt-kärl-sjukdom
  • Låg grad av bl a bröst-, prostata- och koloncancer
  • Starka ben
  • Smala & vältränade kroppar (BMI 18-22)
  • Naturlig menopaus med få komplikationer
  • Högre grad av sexhormon jämfört med jämnåriga amerikaner
  • Låg grad av fria radikaler i blodet
  • Låg grad av demenssjukdomar och generellt ”skarpa sinnen”
  • Stark psyko-spirituell hälsa; låg stressnivå, god självkänsla, god anpassningsförmåga, positiv livsåskådning, starkt socialt sammanhang och en djup spirituell tro.
  • Integrerad vård, med både västerländska & österländska inslag


Traditionell kosthållning från Okinawa består av:

  • Hög konsumtion av grönsaker
  • Hög konsumtion av baljväxter
  • Moderat konsumtion av fisk
  • Låg konsumtion av kött och köttprodukter
  • Låg konsumtion av mejeriprodukter
  • Moderat alkoholintag
  • Näringsrik och kalorilåg mat
  • Hög konsumtion av omega-3 fett
  • Hög ratio mellan enkelomättat och mättat fett
  • Framför allt kolhydrater med lågt glykemiskt index


Referenser och läs mer här:

Willcox B, Willcox C, Suzuki M. Okinawa Centenarian study; www.okicent.org

Willcox B, Willcox C, Suzuki M. The Okinawa program 2001

Willcox C et al. J Am College Nutr, Vol 2, 4:500S-516S, 2009

Okinawan-based Nordic diet®

Sedan 2007 har Igelösa Life Science AB (Igelösa) utvecklat en modifierad kost kallad The Okinawan-based Nordic diet som baseras på vetenskapliga rön från den japanska ön Okinawa. Här lever en av världens äldsta och friskaste befolkningar och dess livsstil har noga kartlagts genom ett fyrtioårigt forskningsprojekt lett av Harvard University. Fyra faktorer har karaktäriserats som särskilt avgörande för deras höga ålder och vitalitet: kost, motion, sociala nätverk och en positiv livsåskådning.



The Okinawan-based Nordic diet består av vanlig mat, inte kosttillskott, och baseras huvudsakligen på traditionella nordiska råvaror såsom hela intakta korn (havre, råg, korn och vete), grönsaker, baljväxter, rotfrukter, fisk, fågel, frukt, bär och nötter. Samtidigt begränsas intaget av socker, rött kött, chark- och mejeriprodukter. Kosten är rik på näring och fiber och ger således god mättnad, men innehåller samtidigt ett lägre antal kalorier än vad som normal rekommenderas.

Arbetar du med hälsa, vård och omsorg?

Exempel på råvaror från Okinawa

Arbetar du med hälsa, vård och omsorg?

Traditionella nordiska råvaror

An Okinawan-based Nordic diet improves anthropometry, metabolic control, and health-related quality of life in Scandinavian patients with type 2 diabetes: a pilot trial

Gassan Darwiche 1,2*, Peter Höglund 3,4, Bodil Roth 1,2, Ewa Larsson 4,5, Trygve Sjöberg 4,5, Björn Wohlfart 4,5, Stig Steen 4,5 and Bodil Ohlsson 1,2
  1. Department of Clinical Sciences, Division of Internal Medicine, Lund University, Lund, Sweden
  2. Skåne University Hospital, Malmö, Sweden
  3. Department of Laboratory Medicine, Division of Clinical Chemistry & Pharmacology, Lund University, Lund, Sweden
  4. Skåne University Hospital, Lund, Sweden
  5. Department of Cardiothoracic Surgery, Clinical Sciences Lund, Lund University, Lund, Sweden

I februari till augusti 2015 genomfördes en klinisk koststudie på 30 deltagare (50-65 år) med diabetes typ 2 i södra Sverige. Deltagarna rekryterades från vårdcentralen i Kävlinge, Skåne. Under 12 veckor fick varje deltagare tillagad mat levererad till hemmet. Maten bestod av två varmrätter per dag, färdig att värma, inklusive sallad, frukt och mellanmål. Deltagarna fick även individuellt anpassade frukostanvisningar samt i tillämpliga fall även produkter såsom müsli, gröt, mm. Maten tillagades på Igelösa Life Science och levererades hem till varje deltagare i individuellt förpackade kylväskor, vilket möjliggjorde eventuella anpassningar beträffande t ex eventuella allergier.

Om studien:

  • En prospektiv, interventionsstudie som undersökte den kliniska effekten av The Okinawa-based Nordic Diet på antropometriska mått, metabolisk kontroll och hälsorelaterad livskvalitet, hos 30 patienter med diabetes typ 2
  • Samtliga måltider, under 3 månader, tillhandahölls av Igelösas kök utan kostnad. Efter ytterligare 4 månader gjordes en uppföljning med nya provtagningar och frågeformulär
  • Innan och efter interventionsperioden, samt vid uppföljningen mättes bl a studiedeltagarnas antropometriska mått (kroppsmått), blod- och urinprov togs och studiedeltagarna fyllde i frågeformulär om matvanor, mättnad & sötsug, livsstil och hälsorelaterad livskvalitet. En erfaren kostrådgivare fanns tillgänglig för deltagarna under hela perioden.


Resultat:

  • Signifikant minskad kroppsvikt (genomsnitt 6,2 kg) efter 12 v, minskat BMI (genomsnitt från 29,9 till 28,4 kg/m2) och minskat midjeomfång (genomsnitt 7 cm). Trots smärre ökningar bestod signifikanta skillnader även vid uppföljningen 4 månader senare, jämfört med studiestart.
  • Signifikant förbättrade värden för bl a blodsocker, insulin, blodfetter och blodtryck
  • Signifikant förbättrad hälsorelaterad livskvalitet (som t ex fysisk funktionalitet, emotionellt välmående, ökad energi och minskad trötthet)
  • 15 patienter kunde minska sin diabetesmedicinering gradvis under studieperioden, 2 patienter kunde sluta helt med sin diabetesmedicinering.


Referens och läs mer här:

Darwiche et al. Food & Nutrition Research 2016, 60: 32594, http://dx.doi.org/10.3402/fnr....

Här kan du lyssna på en kort video där Dr Sean Hashmi, M.D., M.S., FASN från Kalifornien refererar studien: https://www.selfprinciple.org/...

High Fiber Fat and Protein Contents Lead to Increased Satiety Reduced Sweet Cravings and Decreased Gastrointestinal Symptoms Independently of Anthropometric Hormonal and Metabolic Factors

Bodil Ohlsson 1*, Gassan Darwiche 1, Bodil Roth 1, Mariette Bengtsson 2 and Peter Höglund 3
  1. Department of Internal Medicine, Skane University Hospital, Lund University, Malmo, Sweden
  2. Department of Care Science, Malmo University, Sweden
  3. Department of Clinical Chemistry & Pharmacology, Skane University Hospital, Lund University, Lund, Sweden

Detta är en uppföljningsstudie på den prospektiva, interventionsstudien som under 2015 undersökte den kliniska effekten av The Okinawa-based Nordic Diet på antropometriska mått, metabolisk kontroll och hälsorelaterad livskvalitet, hos 30 patienter med diabetes typ 2. Deltagarna rekryterades från Skåne. Samtliga måltider, under 3 månader, tillhandahölls av Igelösas kök utan kostnad. En uppföljning gjordes efter ytterligare 4 månader.

Om studien:

  • Mättnad och sötsug påverkas av gastrointestinala hormoner vilka i sin tur påverkas av den mat vi äter. Det primära målet med denna studie var att utvärdera hur mättnad, sötsug och gastrointestinala symptom påverkas under och efter kostintervention och korrelera dessa subjektiva mått med antropometriska mått, metabola och hormonella parametrar liksom hälsorelaterad livskvalitet (HRQoL)
  • Det sekundära målet var att korrelera VAS-IBS2 mot RAND-36 (HRQoL)
  • 30 patienter med diabetes typ 2 åt The Okinawa-based Nordic Diet under 12 veckor. Blodprov, antropometriska mått, frågeformulär om mättnad, sötsug, VAS-IBS och RAND-36 gjordes vid studiestart, efter 12 veckors kostintervention, samt vid uppföljningen efter ytterligare 16 veckor.


Resultat:

  • Mättnaden ökade (hos 60% av deltagarna) och sötsuget minskade (hos 83% av deltagarma) under kostinterventionen. Hos majoriteten av deltagarna kvarstod denna förändring även vid uppföljningen
  • En diet som denna ökar mättnaden och minskar sockersuget oberoende av antropometriska, hormonella, metabola eller psykologiska faktorer
  • Förbättrad psykologisk hälsa och hälsorelaterad livskvalitet vid 12 veckor föregick rapporter om minskade gastrointestinala symptom vid uppföljningen (28 veckor)
  • Möjliga förklaringar till den ökade mättnaden kan vara den höga fibermängden från grönsaker och fullkorn som gav en ökad magvolym, krävde mer tuggning och som gjorde att måltiderna tog tid. Samtliga dessa faktorer kan påverka mättnadskänslan. En långsammare magsäckstömning pga fiberinnehåll och relativt högt fett- och proteininnehåll kan också vara bidragande.
  • Möjliga förklaringar till det minskade sötsuget kan vara matens sammansättning med nästan inte något raffinerat socker, högt intag av grönsaker och frukt, liksom regelbundna måltider


Referens och läs mer här:

Ohlsson et al., J Diabetes Metab 2017, 8:3, DOI: 10.4172/2155-6156.1000733, https://www.omicsonline.org/op...

Improved General and Oral Health in Diabetic Patients by an Okinawan-Based Nordic Diet: A Pilot Study

Helene Holmer 1,†, CeciliaWidén 2,*,†, Viveca Wallin Bengtsson 2, Michael Coleman 3, Björn Wohlfart 4,5, Stig Steen 4,5, Rutger Persson 2,6 and Klas Sjöberg 7
  1. Kristianstad Central Hospital, SE-29185 Kristianstad, Sweden
  2. School of Health & Society, Kristianstad University, SE-29188 Kristianstad, Sweden
  3. School of Life and Health Sciences, Aston University, Birmingham B4 7ET, UK
  4. Skåne University Hospital, SE-22100 Lund, Sweden
  5. Department of Cardiothoracic Surgery, Clinical Sciences Lund, Lund University, SE-22100 Lund, Sweden
  6. Department of Periodontics, School of Dentistry, University of Washington, Seattle, WA 98195, USA
  7. Department of Clinical Sciences, Division of Gastroenterology, Skåne University Hospital, Lund University, SE-20502 Malmö, Sweden

Lyssna till Lennart, en av studiedeltagarna, när han intervjuas i P4 Kristianstad: http://sverigesradio.se/sida/a...

I november 2016 genomfördes ytterligare en pilotstudie med forskare från Centralsjukhuset i Kristianstad och Högskolan i Kristianstad. Syftet var att undersöka kostens betydelse för munhälsa hos patienter med typ 2 diabetes.

Parodontal sjukdom, parodontit (tandlossning) och gingivit (tandköttsinflammation), har förknippats med både fetma och diabetes. Tidigare studier har visat att kostförändringar kan leda till en lägre förekomst av sådan inflammation. Syftet med denna pilotstudie var att studera effekten av en kostomläggning till The Okinawa-based Nordic Diet® (OBND) på medicinska och dentala förhållanden hos patienter med typ 2-diabetes.

Om studien:

  • Tio försökspersoner (snittålder 59 år) ingick i studien och genomgick medicinska och odontologiska undersökningar vid tre tillfällen; vid studiestart, efter 2 veckor med vanlig kost och efter ytterligare 2 veckor då deltagarna erhöll modifierad kost, The Okinawa-based Nordic Diet. Kockarna på Igelösa Life Science producerade frukost, lunch, mellanmål och middag som levererades hem till patienterna. I denna studie erbjuds även en anhörig till patienten fri kost.
  • 75% av studiedeltagarna hade gingivit vid studiestart


Resultat:

  • Samtliga deltagare gick ner i vikt och minskade sitt midjeomfång, trots den relativt korta studieperioden.
  • 6/7 deltagare som behandlades med insulin kunde minska sin dos efter två veckor på The Okinawa-based Nordic Diet (i snitt 16 enheter vilket motsvarar 34% relativ reduktion jämfört med studiestart). Blodsockret gick ner, liksom triglycerider och LDL-kolesterol.
  • Det kliniska kännetecknet för blödning undersöktes genom ett lätt tryck av tandköttet för att se om det orsakar blödning, s.k. sondering, vilket minskade från ca 28% innan kostomläggningen till ca 13% efter två veckor på The Okinawa-based Nordic Diet. Reduktionen i gingival blödning var lika stor som vad man kan förvänta sig genom professionell tandrengöring.
  • Inflammationsmarkörer minskade.
  • En kostomläggning till The Okinawa-based Nordic Diet gav signifikanta resultat både på tandhälsan liksom hälsan överlag


Referens och läs mer här:

Int. J. Mol. Sci. 2018, 19, 1949; doi:10.3390/ijms19071949, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/p...