Lägg till vetenskap kopia

På den japanska ön Okinawa är det ingen stor nyhet när någon fyller 100 år. Det är det så många som gör. Att vi påstår det så tvärsäkert beror på att detta förmodligen är världens mest väldokumenterade folk.

Lägg till vetenskap kopia

Sedan 1975 har the Okinawan Centarian Study, som finansieras av det japanska hälsodepartementet, följt mer än 900 hundraåringar på ön. Det finns med andra ord papper på att Okinawa är en är de platser där man lever längst i världen.

Studien visar att skälen till att invånarna på Okinawa lever längre bland annat finns i maten. Men det beror också på att de rör sig mycket, umgås med vänner och bekanta, stressar mindre samt god hälso- och sjukvård.

Referenser:
  1. Willcox B, Willcox C, Suzuki M. Okinawa Centenarian study; www.okicent.org
  2. Willcox B, Willcox C, Suzuki M. The Okinawa program, 2001
  3. Darwiche et al. Food & Nutrition Research 2016, 60: 32594 - http://dx.doi.org/10.3402/fnr....
  4. Ohlsson et al., J Diabetes Metab 2017, 8:3, DOI: 10.4172/2155-6156.1000733, https://www.omicsonline.org/op...
  5. Holmer H et al. Int J Mol Sci. 2018 Jul; 19(7): 1949 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073471/

Ät som på Okinawa

Lägg till vetenskap kopia

På Okinawa äter man mycket grönsaker och hela korn, varvat med baljväxter, frukt och fisk, ägg och kyckling och lite olja.

De dricker mycket vatten, snålar på alkohol och feta mejerivaror, vitt mjöl och bröd. Dessutom äter de långsamt och slutar tidigt, så att de inte blir proppmätta.

Nu har vi tagit hit deras matfilosofi, så att du kan äta och leva den på nordiskt vis.

Den okinordiska maten

Lägg till din mailadress

Ge oss din mailadress, så ger vi dig nya recept, tips om hur du lever okinordiskt, nyheter och inbjudningar. Det är enkelt, trevligt och gott att leva som på Okinawa, fastän du är långt därifrån. Men hälsa och välbefinnande har inga gränser. Resan början här.

Önskar du veta mer om den okinordiska maten och få exklusiva erbjudanden? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. Mer information